14.11.18 DI Service Cases

OPP-plejecenter i Holbæk gør hverdagen lettere med velfærdsteknologi

I de kommende år bliver der flere ældre i landets kommuner. Samtidigt står kommunerne overfor løbende krav om at reducere udgifterne til ældreområdet. Det gør det sværere for kommunerne at få råd til at investere i ny velfærdsteknologi, som kan forbedre hverdagen for de ældre. Holbæk Kommune har imødekommet denne udfordring ved at udbyde deres plejecenter i Tølløse som et Offentligt Privat Partnerskab (OPP).

Når et plejecenter udbydes som et OPP-projekt, har den vindende leverandør ansvaret for at designe, opføre og drive plejecentret. Udover disse tildelingsparametre lagde Holbæk Kommune også vægt på tilbudsgivernes evne til at udvikle samarbejdet, herunder at introducere ny velfærdsteknologi.

Derfor har den vindende leverandør siden åbningen af plejecentret i 2015 introduceret en række nye velfærdsteknologiske løsninger. Leverandøren har installeret såkaldte ”wayfinder” skærme, så familien og vennerne til beboerne hurtigt kan orientere sig om plejecentrets aktiviteter og finde hen til den beboer, som de ønsker at besøge. Derudover har leverandøren investeret i forskellige former for velfærdsteknologi, der specifikt er rettet mod at forbedre de demente beboeres hverdag. Alle demente beboere har således fået installeret såkaldte ”sleeptrackere”, som er en sensor i madrassen, der registrerer søvn, puls og vejrtrækning. Det giver personalet bedre mulighed for at hjælpe de demente beboere med at få et bedre søvnmønster.

Ved at bruge OPP-modellen til at udvikle opførelsen og driften af kommunale plejecentre kan landets kommuner imødekomme det stigende udgiftspres på ældreområdet og opretholde et højt serviceniveau. Derudover kan landets kommuner skabe en sund konkurrence mellem leverandørerne om at tilbyde de bedste velfærdsteknologiske løsninger til gavn for de ældre borgere.

I Holbæk Kommune har vi komplementeret vores kommunale plejecenter og private friboligplejecenter med et OPP-plejecenter. Mangfoldigheden i typen af plejecentrene giver vores ældre borgere og deres familie et reelt frit valg i forhold til pleje og omsorg. Det er én af vores store styrker i ældreplejen i Holbæk Kommune. Pernille Kruse, formand for udvalget ”Aktiv Hele Livet – Sundhed og Omsorg”

Relateret indhold