14.11.18 DI Service Cases

OPP-Plejecenter i Kolding skaber rammerne for det gode ældreliv

Kolding Kommune var den første kommune i Danmark, der indgik et Offentligt Privat Partnerskab (OPP) om at bygge og drive et plejecenter. Det har resulteret i helhedsløsninger og nye plejeydelser til gavn for de ældre borgere.

Attendo A/S vandt udbuddet og har haft ansvaret for hele processen. Dermed har firmaet kunne sammentænke og optimere anlæg og drift. Sammentænkningen af anlæg og drift har resulteret i, at plejecentret er blevet DGNB certificeret. Det betyder at plejecentret er socialt, miljømæssigt og økonomisk bæredygtigt. Den sociale bæredygtighed kommer eksempelvis til udtryk ved, at plejecentret er bygget som et sted hvor lokalsamfundet mødes. Plejecentret har således en café, som fungerer som et samlingssted for frivillige, naboer og familie til beboerne.

Derudover har OPP-projektet muliggjort, at Kolding Kommune kan tilbyde sine ældre borgere nogle andre plejeydelser end dem på de kommunale plejecentre. OPP-plejecentret i Kolding er således drevet efter et sport-og-spa koncept. Plejecentret har derfor både et spabad og et træningscenter med en tilknyttet fysioterapeut. Spabadet fungerer som et supplement til rehabiliteringen af beboere med ledsmerter, spasmer og muskelsammentrækninger. Træningscentret giver mulighed for systematisk og evidensbaseret træning, som har givet gode resultater for beboerne Træningsfaciliteterne og spabadet anvendes også af borgere fra lokalområdet, hvilket medvirker til at skabe et fællesskab mellem plejecentret og lokalområdet. Kolding Kommune har kunnet opnå disse gevinster med de samme driftsudgifter, som de har til de kommunale plejecentre.

Ved at udbyde plejecentre som et OPP-projekt, kan landets kommuner opnå helhedsløsninger der sammentænker anlæg og drift. Derudover kan kommunerne supplere de offentlige plejeydelser med nye plejekoncepter, således at de ældre borgere får flere muligheder for at vælge den plejeløsning, der passer bedst til dem.

Kolding Kommunes OPP-plejecenter har resulteret i en helhedsorienteret løsning med fokus på synergieffekter mellem leverandør og kommune. Derudover kan Kolding Kommune nu tilbyde nogle nye plejeydelser, som har givet større valgfrihed for vores ældre borgere. Lars Rasmussen, senior- og socialdirektør i Kolding Kommune

Relateret indhold