14.11.18 DI Service Cases

Vaskeposerne bliver syet af udsatte kvinder

Tekstilvirksomheden Berendsen har etableret et næsten genialt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden. Samarbejdet gavner på samme tid en gruppe udsatte kvinder, miljøet – og i sidste ende også bundlinjen hos Berendsen.

Rent sengetøj, håndklæder, måtter og arbejdstøj.

Berendsen Textil Service A/S sørger hver dag for, at en lang række store og små kunder som bl.a. hoteller, plejehjem og hospitaler ikke løber tør for rene tekstiler.

Det kræver en betydelig medarbejderstab af bl.a. vaskerimedarbejder, chauffører og syersker. Men de dygtige medarbejdere hænger ikke på træerne i disse år – og det kræver nye tiltag.

- Vi har et aktivt samarbejde med jobcentrene om at rekruttere nye medarbejdere – også medarbejdere, der skal have lidt hjælp til at komme i gang. Derfor arbejder vi også med at afholde danskkurser som en del af vores integrationsindsats i visse vaskerier, fortæller Henrik Luxhøj, som er adm. direktør i Berendsen.

Samarbejdet med jobcentrene fungerer i reglen godt, men for nylig indledte Berendsen et samarbejde ud over det sædvanlige med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden. Samarbejdet viser, hvordan virksomhed, civilsamfund og jobcentre i samspil kan rykke på en hel række positive dagsordener.

Mange af kvinderne har mistet troen på, at de kan bruges til noget som helst – og så er det godt med en helt konkret opgave, som viser, at de godt kan bidrage. Martha Nina Omzec, daglig leder af I Tråd Med Verden

En mands skrald er en anden mands guld

- Det begyndte med, at vi på vores centrallager har en masse kasserede tekstiler. Det er normalt noget, som vi desværre bare skal af med. Men så opstod ideen til, om vi måske kunne forlænge tekstilernes levetid ved at bruge dem til noget, f.eks. nogle mere kreative kundegaver, siger Henrik Luxhøj.

En medarbejder i Berendsen havde netop hørt om projektet I Tråd Med Verden, der arbejder med at få udsatte kvinder i Gladsaxe Kommune i gang med at sy – og herfra tog samarbejde form.

- I Tråd Med Verden skal selv skaffe materialer til deres sy-værksted. Så de var meget glade for at modtage tekstiler fra vores centrallager. Samtidig gav vi kvinderne på værkstedet en meningsfuld opgave med at designe og sy kreative kundegaver til os, fortæller Henrik Luxhøj.

Kundegaverne er bl.a. blevet til en fin lille vasketøjspose til rejsebrug, som er syet af nogle busseronner til plejepersonale, som Berendsen havde i overskud. En større taske, som minder om en blå IKEA-pose i lærred fra primært kasseret Kansas tøj samt en mulepose fra denimbukser, er også blevet designet og sat i produktion. Og i den kommende tid skal sy-værkstedet i gang med at levere blomster af stof, som skal pynte op på Berendsens vaskerier.

Mange fluer med ét smæk

Samarbejdet mellem tekstilvirksomheden og I Tråd Med Verden tjener på den måde adskillige gode formål. Overskudstekstilerne bliver udnyttet langt bedre i den cirkulære økonomis tjeneste, en gruppe udsatte kvinder kommer tættere på arbejdsmarkedet, og Berendsen får unikke kundegaver og andre fine produkter fra sy-værkstedet. Men Henrik Luxhøj har endnu en drøm.

 - Lige nu betaler vi et økonomisk tilskud til I Tråd Med Verden, som svarer til én medarbejder og har lagt bestillinger på varer svarende til tre yderligere ansættelser. Men i den sidste ende, så håber jeg på, at nogle af kvinderne på værkstedet kan nå så langt i deres udvikling, at vi kan ansætte dem på vores egne systuer i rigtige jobs, siger han.

Rigtige arbejdsopgaver giver selvtillid

Ifølge Martha Nina Ozmec, som er daglig leder af I Tråd Med Verden, er det meget realistisk.

- De kvinder, som kommer her, har ofte udfordringer i form af sygdom, dårlige sprogkundskaber og manglende selvværd, og de har mistet troen på, at der er plads til dem på arbejdsmarkedet. Så de er ikke klar til et fuldtidsjob, men hen ad vejen kan en del af dem sagtens blive klar til f.eks. et flexjob eller et job på nedsat tid, siger Martha Nina Ozmec, som er daglig leder af I Tråd Med Verden.

Uanset hvad betyder opgaverne for Berendsen meget for værkstedets kvinder, selv om de – i hvert fald til at begynde med – har brug for at arbejde inden for meget trygge rammer.

- Det betyder virkelig meget, at der er tale om rigtige arbejdsopgaver med et produkt, som skal bruges af nogen. Mange af kvinderne har mistet troen på, at de kan bruges til noget som helst – og så er det godt med en helt konkret opgave, som viser, at de godt kan bidrage, og at de får anerkendelse for deres arbejde. Det virker meget motiverende, siger Martha Nina Ozmec.