03.11.25 DI Service Nyheder

Snart 69 og kok på fuld tid: ”Det bliver et svært farvel, og jeg er ikke klar endnu”

Bent Jensen har vidst siden folkeskolen, at han ville være kok. I næsten fem årtier er han gået glad på arbejde, og arbejdslysten er stadig stærk. For han er i en god afdeling, hvor hans erfaring er værdsat, og har stor indflydelse på sit arbejde.

At sætte sirlige dildkviste på æggemadder er ikke lige det, Bent Jensen drømmer om. Det kolde køkken må andre gerne pusle om, mens han bringer smag og dufte frem i det varme.

”Det er det, jeg kan lide at lave, og jeg har aldrig været i tvivl eller mistet lysten. Jeg vidste allerede i 3.-4. klasse, at jeg ville være kok, og der er ikke én dag, hvor jeg tænker øv, når jeg skal jeg på arbejde,” fortæller han.

Som nyudlært var Bent Jensen kok i militæret. Siden da har han lavet mad til de ansatte på Danfoss, som har hovedkvarter på Als, hvor han er født og opvokset.

47 år er det blevet til i virksomhedens kantiner – indtil videre. I dag drives de af facility management-virksomheden SERWIZ, og det er hos dem, Bent Jensen nu er ansat.

Spørgsmålet alle stiller

I december har Bent Jensen fødselsdag. Han bliver 69 år, og selv om han stortrives med at arbejde, spørger alle nu, hvornår han stopper – konstaterer han:   

Jeg kan ikke gå til fest uden at blive spurgt, og mine jævnaldrende er jo mest pensionister. Men sammen med familien har mit job altid været mit et og alt, og jeg er stadig meget glad for det. Bent Jensen

Det er ikke fordi, Bent Jensen keder sig, når han har fri. Han er gift og har tre sønner, to døtre og indtil videre to børnebørn, som han elsker at få på besøg.

”Jeg kører også mtb i skoven med Danfoss’ cykelhold, og jeg har en kortklub hver 14 dag og et hus at passe,” fortæller han.

Men Bent Jensens kone er ti år yngre end ham. Så hun kvitter ikke sit lærerjob lige foreløbig, og selv har han også svært ved at se et fuldt stop for sig.      

Min kone sagde engang, at når du går på pension, så bliver det mandag – og så skal du ingenting. Du får bare otte timer mere derhjemme, hvor du ikke har indflydelse på noget. Og det er jeg slet ikke klar til. Bent Jensen

Læs også: GoCollective: Tilknytning af seniorer handler om fleksibilitet, sundhed og fællesskab

Vil ikke være tredje hjul 

I kantinen begynder arbejdet tidligt for Bent Jensen og hans kollegaer. Kl. 6 brygger de kaffe og laver morgenmad, og så tilbereder de frokost til de ansatte, som strømmer ind fra kl. 11.

”Vi er fire i teamet, og vi laver rigtig mad fra bunden med gode råvarer. Det er noget, jeg er stolt af, og det er hele indsatsen værd, når gæsterne roser maden,” fortæller Bent Jensen.

Han og køkkenchefen skiftes til at lave menuen for en uge ad gangen. De skiftes også til at stå for indkøb af alt det kolonial, grønt, fisk og kød, der skal til for at bespise 450 mennesker.  

Før var jeg i en kantine, hvor jeg var tredje hjul og bare skulle gøre, hvad der blev sagt. Det søgte jeg væk fra, og jeg er meget motiveret her, hvor jeg kan bruge min viden, og de værdsætter min erfaring. Bent Jensen
Jeg vil ikke være ham den gamle, der går og retter alle. Men det er fedt, når de yngre kommer og spørger mig om noget – og jeg spørger også gerne, for de unge kokke kommer med ny viden, og de er dygtige i dag Bent Jensen

Læs også: Idealcombi: Seniormedarbejderne er vores kulturbærere

Put ikke med ønskerne

Bent Jensen har et godt råd til andre, der i den sene ende af karrieren overvejer, om de kan fortsætte. Man skal ikke gå og putte med sine ønsker, siger han.

Tal med din arbejdsplads om, hvad du gerne vil, og hvilke muligheder der er. Hvis du ikke spørger, finder du aldrig ud af, om du kan få færre timer eller nogle lidt andre opgaver. Bent Jensen

Han håber, at fremtidens arbejdspladser vil være åbne overfor at skabe stillinger, der passer godt til deres mest erfarne medarbejdere.

”Man må se på de mennesker, man har på holdet, og forholde sig til, hvad de er gode til og glade for at lave. Og måske kunne man lokke med en bonus for at holde på dem efter pensionsalderen,” foreslår han.

Besøg DI’s guide til senkarriere og få konkrete værktøjer, kurser og workshops, der giver jer viden og inspiration til at skabe attraktive rammer for fastholdelse og tiltrækning af jeres seniormedarbejdere.

Vi holder længere i dag

Nyuddannede Bent Jensen havde ingen anelse om, hvor lang en karriere, der lå foran ham, erkender hans nutidige jeg.

”Puha, nej … jeg tænkte nok, at jeg ville arbejde, til jeg var 60 år, og så gå hjem og slappe af,” siger Bent Jensen. Han konstaterer, at de ældre har ændret sig i den tid, han har været på arbejdsmarkedet.

Da min far var 60 år, var han en gammel mand. Men min generation er anderledes. Vi har flere interesser, og vi er mere aktive – så vi holder os bedre og kan mere. Bent Jensen

Selv vil Bent Jensen gerne arbejde i hvert fald 2-3 år mere. Han tager et år ad gangen og bliver ved så længe kroppen holder, og arbejdslysten er intakt.

”Jeg er frisk og har ikke haft en sygedag i ti år, men jeg mærker da, at jeg bliver ældre. Som kok er det ikke så let at gå ned i tid. Men jeg håber stadig, jeg kan få lidt færre timer, så jeg kan blive ved så længe som muligt,” siger han. 

Jeg ved, det bliver et svært farvel – så jeg håber, at det kan gå lidt langsomt. Bent Jensen

Fremtidens arbejdslyst

  ”God arbejdslyst” siger vi – ofte uden at tænke over det. Men nu giver Dansk Industri ordene nyt liv. Med forslag og initiativer, der styrker trivsel og motivation, vil vi skabe et arbejdsmarked, hvor medarbejderne har lyst til at bidrage med mere og blive længere. Det handler om at sikre arbejdskraften – og arbejdsglæden – i fremtidens Danmark.   
Se mere om indsatsen her  

Senkarriere

Besøg DI's guide til senkarriere og få konkrete værktøjer, kurser og workshops, der giver jer viden og inspiration til at skabe attraktive rammer for fastholdelse og tiltrækning af jeres seniormedarbejdere.

Find det hele her

Skrevet af:

Rikke Ravn Faber

Relateret indhold