26.02.19 DI Service Nyheder

Ny analyse: Teknologi skaber flere jobs i servicebranchen

Small Great Nation-initiativet har lavet en ny analyse, der afliver myten om at teknologi fører til ledighed.

Teknologien bringer både øget produktivitet og værdiskabelse ind på arbejdsmarkedet, viser analysen. Siden 1980 har det teknologiske niveau i Danmark været stigende, og arbejdsløsheden er faldet markant. Selvom den teknologiske udvikling betyder at antallet af jobs i nogle sektorer mindskes, finder de berørte alligevel vejen til anden beskæftigelse – ofte inden for serviceerhverv.

Rapporten fra Small Great Nation-initiativet, De højthængende frugter, spår hvordan teknologien på det danske arbejdsmarked ser ud i 2040. Teknologiniveauet måles ved TFP, som er et begreb der betegner totalfaktorproduktiviteten, som er forholdet mellem værdien, der skabes i et land, og de ressourcer, som landet anvender.

I Danmark har vi haft et markant stigende teknologiniveau målt ved TFP siden 1980. Fra begyndelsen af 1980’erne og i start 1990’erne faldt ledigheden fra 8-10 procent til omkring 4 procent over en periode på 10 år. Ledigheden er altså faldet trods den forbedrede teknologi i form af bl.a. computere, internet og øget automatisering.

Du kan læse mere om analysen her. 

Skrevet af:

Mie Espersen