14.02.20 DI Service Nyheder

DI: SF bør kigge på kvalitet – ikke overskud

Til de kommende forhandlinger om minimumsnormeringer i daginstitutioner ønsker SF at forbyde private daginstitutioner at lave profit. Men SF bør kigge på kvalitet i stedet for overskud, siger Jakob Scharff.

I forbindelse med forhandlingerne om minimumsnormeringer har SF taget et krav om forbud mod profit i daginstitutionerne med til forhandlingsbordet. Udspillet vækker undren hos Dansk Industri, der opfordrer politikerne til at fokusere på det vigtige - nemlig kvaliteten. 

- De private daginstitutioner og deres medarbejdere er mindst lige så dedikerede og opsatte på at sikre, at vores børn har en tryg og udviklende hverdag som deres offentligt ansatte kollegaer. Det handler ikke om at tjene penge eller ej, men om at alle gør, hvad de kan, for at levere den bedst mulige service og den højest mulige kvalitet for prisen. Derfor bør diskussionen handle om kvalitet for prisen – ikke profit, siger Jakob Scharff.

I de kommende år står landets kommuner over for en massiv udfordring. Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning viser, at antallet af børn vil sige fra 363.000 i 2019 til ca. 430.000 i 2030 – en stigning på 18 pct. De 66.000 flere børn skaber behov for markant flere daginstitutionspladser rundt om i landets kommuner. I de 20 kommuner, hvor børnetallet vil stige procentuelt mest, er der udsigt til mellem 22 og 35 pct. flere børn i alderen 0-5 år frem mod 2030.

- Hvis der skal være tag over hovedet til de mange flere børn, er der behov for massive investeringer i nye vuggestuer og børnehaver. Kommunerne er i forvejen pressede og skal jo også investere i skoler, veje mv. Derfor er det oplagt, at private, der gerne vil bidrage, også inviteres til at deltage. Minimumsnormeringer gør det ikke alene. Der skal jo også være tidssvarende fysiske rammer, siger Jakob Scharff, branchedirektør i Dansk Industri.

Flere og flere danske familier vurderer, at en privat daginstitution vil være det bedste for deres børn. En rapport fra Bureau 2000 bestilt af FOA viser en stigning i antallet af børn i private daginstitutioner fra omkring 18.500 børn i 2014 til over 22.500 i 2019.

Med et indgreb afskrækkes private investorer fra at investere i den sociale infrastruktur, og det kan efterlade familierne med færre valgmuligheder.

- Hverken børn eller deres familier er ens. Derfor bør vi som et moderne velfærdssamfund også sørge for, at der er et mangfoldigt udbud af børnehaver og vuggestuer til familierne. Der er altså 22.500 børn, hvor forældrene har vurderet, at et privat alternativ er det bedste for netop deres barn, udtaler Jakob Scharff.