16.03.21 DI Service Nyheder

Nyt borgerforslag: Bevar de private dagtilbud

Regeringen og støttepartierne besluttede i december sidste år, at private i fremtiden ikke må investere i private børnehaver og vuggestuer. Nu forsøger initiativtagerne bag et nyt borgerforslag at råbe politikerne op, så private børnehaver og vuggestuer fortsat kan være privatejede. Forslaget skal sikre mangfoldighed blandt dagtilbuddene til danske børn, lyder det fra forslagsstillerne.

Foto: Getty Images

Med finansloven for 2021 indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at private i fremtiden ikke må investere i private børnehaver og vuggestuer. Nu vil et nyt borgerforslag ændre den beslutning, så private fortsat får mulighed for at investere i børnehaver og vuggestuer. Forslaget blev offentliggjort søndag d. 14. marts 2021, men har allerede dagen efter modtaget flere end 4.000 støtteerklæringer.

Læs også: DI: Forbud mod private daginstitutioner er et fejlskud af dimensioner

Høj kvalitet og mangfoldighed i tilbud

I borgerforslaget lægger initiativtagerne vægt på, at private børnehaver og vuggestuer leverer en høj kvalitet målt på bl.a. normeringer, tid sammen med børnene samt forældreinddragelse og -tilfredshed. Samtidig fremhæver de, at private tilbud er med til at sikre mangfoldighed, så forældres forskellige ønsker til eksempelvis en særlig pædagogisk tilgang, fleksibilitet eller geografisk placering bliver imødekommet.

- Gennem mere end 15 år har private vist, hvordan man for samme tilskud pr. barn som i kommunale daginstitutioner kan lave gode skovbørnehaver, steiner-børnehaver, landbørnehaver osv. Institutioner med en høj tilfredshed, der beviseligt sikrer mange børns trivsel i Danmark, skriver forslagsstillerne.

Læs også: Ny rapport slår fast: Høj kvalitet i private daginstitutioner

Forslaget påpeger desuden, at private investeringer kan være med til at løse udfordringerne forbundet med det stigende pasningsbehov, så kommunerne kan investere i varme hænder i stedet for nybyggeri af institutioner.

- Med private daginstitutioner er det gratis for kommunerne at få en ny institution til at dække et stigende behov for pladser. Og kommunerne kan dermed bruge pengene på flere hænder i stedet for at bygge flere institutioner, lyder det i borgerforslaget.

Lokale initiativtagere

Bag forslaget står lederne af en række private børnehaver og vuggestuer rundt omkring i landet, herunder i Gentofte, Odense, Gladsaxe og Aabybro. Flere af dem har tidligere blandet sig i debatten for at sætte fokus på, hvad konsekvenserne af et forbud mod private tilbud får for børn og forældre i netop deres institutioner. Derudover har byrådskandidater og -medlemmer fra Aabenraa, Hedensted og Lyngby-Taarbæk også valgt at bakke op om forslaget som medstillere.

Borgerforslaget møder nu også opbakning fra Daginstitutionernes Landsorganisation (DLO), Dansk Sundhed og Velfærd samt Dansk Industri. Branchedirektør i DI, Jakob Scharff, håber, at forslaget kan være med til at få politikerne på Christiansborg til at genoverveje deres beslutning:

Et forbud mod private børnehaver og vuggestuer går hårdt ud over de ildsjæle, der har investeret i at tilbyde eksempelvis et pædagogisk eller geografisk alternativ til de kommunale institutioner – og ikke mindst de forældre, der har valgt dem til deres børn. Derfor håber vi fra DI’s side, at det her borgerforslag kan være med til at råbe politikerne op, så vi kan holde fast i det unikke samspil mellem både kommunale, selvejende og private dagtilbud Jakob Scharff, Branchedirektør

Hvis borgerforslaget modtager flere end 50.000 underskrifter inden for 180 dage, bliver det behandlet i Folketinget

Læs mere om forslaget og afgiv din støtteerklæring her.

Relateret indhold