Lars Folkmann er koncernchef for Forenede A/S. Foto: Forenede

05.07.21 DI Service Nyheder

Medlemsportræt: Forenedes nye koncernchef ser sin virksomhed som en usleben diamant

Lars Folkmann satte sig i februar i direktørstolen i koncernen Forenede A/S. Han ser muligheder for at udvikle og polere koncernens forskellige forretningsben, men han er også bevidst om, at kernen er den enkelte servicemedarbejder. Uden dem ville virksomhedsklenodiet ikke være noget.

I den danske servicesektor finder man flere selskaber, som med god grund kan betegnes som virksomhedsklenodier. En af de mest kendte er nok Forenede A/S, som på koncernbasis har 9.000 ansatte og via fire datterselskaber er en stor aktør inden for facility-service og omsorgsydelser.

Siden februar har et nyt ansigt stået i spidsen for den familieejede koncern. Det er Lars Folkmann, som kommer fra en lang ledelseskarriere i selskaber som CO-RO A/S, ISS A/S og Coca-Cola i Danmark. Han er gået til sin nye opgave med ydmyghed over for det ansvar, han står for at skulle løfte.

Respekt er et kernebegreb for mig. Jeg har simpelthen respekt for opgaven. Man skal huske på, vi er familieejede, og det betyder, at man står på skuldrene af en fantastisk iværksætterhistorie, som rækker langt tilbage Lars Folkmann

siger han og tilføjer med henvisning til den afdøde stifter Peer C. Krogh:

”Via hårdt arbejde og entreprenørskab opbyggede vores Grand Old Man virksomheden fra en idé i 1959 til den milliardforretning, den er i dag. Det afføder respekt. Selvom familien i dag er trådt i baggrunden, er ejerskabet og de stærke værdier tydelige.”

Tæt på medarbejderne

Men ejerskabet er kun én side af mønten. Beder man koncernchefen om at identificere, hvori styrken i koncernens arbejde ligger, så peger han entydigt ét sted hen: På sine medarbejdere. De er i hans optik en hovedårsag til, at Forenede i dag er vokset til en omsætning på 2,5 mia. kroner (2020-tal).

”Kernen er en enorm stolthed over at være ansat her. Den oplevede jeg, da jeg i løbet af de første seks uger havde 65 kaffesamtaler med medarbejdere i alle vore fire selskaber - desværre corona-style via teams. Men der kom to ting ud af det, som var meget værdifulde for mig at forstå,” siger han og tilføjer:

"Udover stoltheden blandt medarbejdere blev det også klart, hvor stort fokus der er på drift og kvalitet. Forenede er for så vidt en meget hands-on-virksomhed, som har fokus på, at der er en dagligdag, hvor vi servicer kunder eller borgere – på en ordentlig måde med høj kvalitet. Samtalerne viste, at det er et ansvar, medarbejderne tager på sig. Man har hjertet på rette sted – ikke mindst i vores Care forretning"

Det lyder måske som en selvfølge i en hæderkronet servicevirksomhed, men det er det ikke nødvendigvis. Man skal huske på, hvor forskelligartede ben Forenede står på. Den ene halvdel er typiske serviceydelser, den anden halvdel er omsorgsforretningen, som inkluderer pleje, hjemmehjælp, krisecentre med videre i både Danmark og Sverige. Trods forskellene mener Lars Folkmann, at ånden blandt medarbejderne er den samme.

Den uslebne diamant

Netop ånden blandt de mere end 9.000 ansatte er vigtig og bliver et udgangspunkt for, hvordan Lars Folkmann går til sin opgave som koncernchef for dem alle. Han har valgt et pejlemærke, som tager udgangspunkt i, at han anskuer og betegner koncernen som ”en usleben diamant”.

”Vi er en koncern, som driver to forretningsområder gennem fire selskaber. Tidligere har det været meget decentralt. Iværksættervirksomheder er måske ikke så strømlinede. Her har det måske været mavefornemmelsen, der har drevet det. Det er gået godt, men der er også plads til forbedring,” siger han og tilføjer:

Jeg bruger internt begrebet den uslebne diamant. Den har for mig en stærk og værdifuld kerne, som er den stolthed og det store kunde- og driftsfokus, vi har. Men diamanten er upoleret. Den kan stråle endnu mere, og det vil vi arbejde på i vores kommende moderniseringsproces, hvor vi skal se på fordelene i at arbejde mere sammen i en koncern Lars Folkmann

Moderniseringsprocessen handler om at styrke en række kompetencer, bl.a. de kommercielle og digitalisering. Fokus bliver også, om der er stordriftsfordele at høste - samtidig med, at man bevarer de styrker, som kendetegner koncernens enkelte enheder.

Også om 50 år

Det kan være en stor mundfuld at skulle analysere og forstå en virksomhed på så mange medarbejdere og med så forskelligartede forretningsområder. Heldigvis for Lars Folkmann havde han reelt en tyvstart. Allerede sidste år kom han i bestyrelsen for koncernen og fik dermed indblik i forretningen. Da han ved juletid blev spurgt af bestyrelsen, om han var interesseret i direktørposten, var han ikke sen til at svare.

”Det var en af de nemmeste beslutninger, jeg nogensinde har truffet. Bestyrelsesarbejdet har givet mig et rigtigt godt indløb til virksomheden. Jeg havde en god fornemmelse for, hvad jeg trådte ind i både mht. historikken, værdierne og medarbejderne. Derfor var det, da talen faldt på det i juledagene sidste år, en let beslutning for mig,” siger han.

Lars Folkmann er ikke bekymret for, at han skal måske skal indføre ændringer i så traditionsrig virksomhed som Forenede-koncernen.

”Jeg er blevet positivt overrasket i de kaffesamtaler, jeg har haft med medarbejdere. Man er ikke bange for forandring. Det handler om, at medarbejderne er interesserede i at gøre en forskel for kunderne. De vil gerne vide, hvorfor de går på arbejde. Det er jeg fuld af beundring over for,” siger han og tilføjer:

”Vi skal selvfølgelig i processen sikre, at vi kan gøre det samtidig med, vi driver en god forretning. Vi skal også være en sund virksomhed om 50 år. Det er jeg sikker på, vi også er.”

Forenede A/S

Forenede A/S er moderselskabet for de fire virksomheder, som ligger under Forenede-koncernen, hvoraf to er i Danmark og to er i Sverige.

Koncernen har to ben: Forenede Service, der driver rengøring, ejendomsdrift og kantinedrift. Forenede Care, som drifter plejecentre, hjemmepleje, rehabilitering, krisecentre og personlig assistance.

På koncernbasis har Forenede A/S ca. 9.000 ansatte og omsætter for rundt regnet 2,5 mia. kr. årligt.

Forenede A/S er familieejet og er oprindeligt stiftet i 1959 af Peer C. Krogh i samarbejde med broderen Poul Erik Krogh.

Kilde: www.forenede.dk

Relateret indhold