Lærlinge sikrer fremtiden: Actas uddanner specialister i sikkerhed – og de bliver i firmaet
De bedste medarbejdere er dem, vi selv uddanner. Det mener de hos Actas, som bl.a. leverer alarmer, låse og overvågning. Over 40 lærlinge har de haft siden starten i 2011 – og de fleste bliver længe i den højt specialiserede virksomhed, der har rundet 100 medarbejdere.
”Min bedste arbejdsdag var nok den, hvor vi skulle flytte en alarm i Aalborg Zoo og kom tæt på dovendyrene en tidlig morgen,” fortæller Trine Mörch Nielsen.
Hun er lærling hos Actas i Aalborg, som leverer alarmsystemer, videoovervågning og anden sikring til erhvervskunder og det offentlige – og her kommer hun ofte med ud på spændende opgaver.
”Det er også sjovt at komme ind bag pengeautomaten i banken eller at sætte termokameraer op på Limfjordsbroen. Der skal du koncentrere dig, for hvis du taber dit værktøj eller dine materialer … så ryger det i havet.”
Lærepladsprisen i Nordjylland i 2024
Actas har i øjeblikket 16 elektrikerlærlinge fordelt på syv afdelinger rundt om i landet. I 2024 vandt Actas Lærepladsprisen i Region Nordjylland – den uddeles af DI Lærepladsfællesskabet til virksomheder, som går foran og gør noget ekstra for lærlinge og elever. Actas får især prisen for sin støttende og udviklende læringskultur og det fællesskab, de har skabt for deres lærlinge.
”Det er en blåstempling af den måde, vi gør tingene på, og det kan vi kun være stolte af,” siger Jørgen Kronborg, der er medstifter og interim administrerende direktør hos Actas.
”Vi vil gerne tage et socialt ansvar på os – bl.a. ved at åbne døren for de helt unge lærlinge og investere den tid i dem, der skal til. Og det tager tid, når man kommer lige fra folkeskolen og både skal lære noget fagligt og lære at begå sig blandt kollegaer og kunder.”
Lærlinge er en nødvendig del af fødekæden hos Actas. For ud over den generelle mangel på arbejdskraft er Actas højt specialiseret og kan ikke tage hvem som helst ind, fortæller Jørgen Kronborg.
Så det også ren egoisme. De medarbejdere, vi selv uddanner, lever bedst op til de krav, vi og vores kunder stiller. Uden lærlinge havde vi ikke opnået den størrelse, vi har i dag – og vi ville især ikke kunne levere den kvalitet, vi kan i dag. Jørgen Kronborg, medstifter og interim adm. direktør hos Actas.
Det hele står i lærlingehåndbogen
Som ny lærling hos Actas fik Trine Mörch Nielsen udleveret virksomhedens lærlingehåndbog. I den kan alle lærlinge se, hvad Actas forventer af dem, og hvad de skal igennem i deres læretid.
”Actas er ledet af folk, der engang var lærlinge selv, og de fleste husker det som en tid, hvor der ikke var styr på ret meget,” fortæller Michael Petersen, der er driftschef hos Actas.
Han glæder sig over, at Actas fra starten har arbejdet med at skabe et åbent og støttende miljø, hvor lærlinge både kan dygtiggøre sig fagligt og trives socialt.
Og selv om lærlingene måske ikke nærstuderer håndbogen til daglig, så har det en betydning, at tingene er skrevet ned, mener Michael Petersen:
”Der er desværre stadig nogle firmaer, der ser lærlinge som billig arbejdskraft, som kan trække ledninger og svinge en kost. Men de har krav på en ordentlig uddannelse – og vi gør os umage for, at alle vores lærlinge får de samme gode vilkår på tværs af vores afdelinger.”
Buddyordning gør opstarten tryg
Hos Actas matches ny lærlinge med en erfaren svend, som de arbejder side om side med i de første uger. Det giver en tryg start, at der er én, man altid kan spørge, husker Trine Mörch Nielsen.
Jeg startede sammen med en anden lærling, så vi fik tildelt to svende. Den ene var ung og kunne nemt huske, hvordan det var at være lærling – og den anden havde masser af erfaring og kunne svare på alle spørgsmål. Det var en god kombination. Trine Mörch Nielsen

Som sikringstekniker skal du lære meget om programmering. Det sker både på skolen og i praksis, hvor svendene veksler mellem at vise lærlingene, hvordan en opgave udføres – og følge med over skulderen, mens lærlingen sidder ved tasterne.
”Jeg begynder selv at få ansvar for opgaver, og det er fedt. Der er stadig meget at lære, men mine kollegaer er gode til at sige, at jeg lige skal komme og se noget sejt, og så laver vi det sammen,” fortæller Trine Mörch Nielsen.
Samarbejde med uddannelsessteder
Hver måned får Actas uopfordrede ansøgninger fra potentielle lærlinge. Det skader næppe, at virksomheden har modtaget Lærepladsprisen – men Actas har også gjort noget ud af at besøge lokale uddannelsessteder og fortælle om mulighederne som sikringstekniker.
Det var faktisk sådan, Trine Mörch Nielsen for halvandet år siden fandt vej til virksomheden.
”Små børn går nok ikke og drømmer om at blive sikringsteknikere. De aner jo ikke, at det findes, og det gjorde jeg heller ikke. Men det er lige mig, for jeg vil noget mere end at sætte tre ledninger i en lampe – jeg vil gerne bruge hovedet, og det skal man her.”
Fakta om Actas og lærlinge
Actas leverer alt inden for sikring til private virksomheder og det offentlige. Virksomheden har godt 100 medarbejdere på landsplan, heraf 16 lærlinge. Målet er én lærling per tre svende. For at højne kvaliteten af uddannelsen og sikre høj trivsel har Actas bl.a. udviklet en lærlingehåndbog, en buddyordning og lærlingedage, hvor de unge kan mødes og sparre. Cirka 75 procent af de færdiguddannede lærlinge fortsætter som svende hos Actas.