03.10.24 DI Transport Blog

Der findes en tredje vej i spørgsmålet om bøvl og byrder

Der er bøvlede regler, rigtige regler og så er der regler, der kan forvaltes mere effektivt. En ny politisk sæson er i gang.

Selvom administration fylder helt enormt meget for virksomhederne, så går der nok lidt, inden det kommer ind i den patos-ladede åbningstale, der indleder den nye politiske sæson første tirsdag i oktober.

I hvert fald vendte statsminister Mette Frederiksen i år tilbage til kendt socialdemokratisk tankegods, nemlig de socialt udsatte, der ifølge Mette Frederiksen ikke bliver talt nok om.

Det skal vi ikke gøre os til dommer over, om hun har ret i – men vi kan da bidrage med, at en hel del mennesker, der ellers bøvler med livet eller at få en fod ind på arbejdsmarkedet, finder en vej i transportbranchen; så måske er der alligevel et håb for, at transportbranchen bliver nævnt næste år?

I mellemtiden vil jeg kaste et blik på den politiske sæson, der venter.

Sidste folketingssamling til reel politik
Først er fremmest er det her den sidste samling, hvor det er muligt at få politik i gennem, der er funderet i bred konsensus i Folketinget. Politik der ikke udelukkende baserer sig på enkeltsager eller lokale problemer, såkaldt sognerådspolitik. For i 2025 venter kommunalvalget, og det løber typisk med en hel del af opmærksomheden – også landspolitisk. Vi ved også, at socialdemokratiet har det rigtig svært i landets største byer, og de har borgmesterkæder, de meget gerne vil bevare på socialdemokratiske skuldre.

Det betyder, at mindst et regeringsbærende parti vil sætte alt ind på at stå stærkt i kommunalvalget. Samtidig er det heller ikke utænkeligt, at Venstre – som det vist ikke er en hemmelighed, at jeg er medlem af – vil gøre tilsvarende meget for at stå stærkt lokalt.

Med andre ord; vinduet lukker for at få realpolitik i gennem, og derfor har vi nogle vigtige stik at hive hjem frem mod foråret 2025.

Bøvlede regler, rigtige regler og den tredje vej
Hele DI kæmper videre for at mindske mængden af administrative byrder for virksomheder, der er med til at fjerne fokus fra at drive kerneforretningen. Mange regler er forældede, dobbeltkonfekt eller slet og ret overimplementering af EU-lovgivning.

Derfor glæder det os også, at partierne i den blå opposition er gået sammen om en bindende bureaukratilov. Partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh skriver på sin LinkedIn profil, at det bl.a. går ud på at få bureaukrati-byrderne på erhvervslivet ned. Han refererer til de 40 millioner timer I bruger om året på administration – et tal der kommer fra en DI-analyse, I kan dykke ned i her.

I transportbranchen kan vi også som udgangspunkt glæde os over, at transportminister Thomas Danielsen vil fjerne 40 procent af alle sine love på en gang. Vi kan dog være lidt bekymrede over tilgangen, som ifølge et interview med transportministeren i Avisen Danmark bl.a. går ud på at Kigge sig i spejlet ”... og overvej, om du kan forklare, hvad en regel gør godt for, for ellers skal den væk. Sådan er transportminister Thomas Danielsens tilgang til politik.” Vores opfordring er, at invitere bredt ind i det spejlbillede for der er regler, som er nødvendige. Fx den om varebilstilladelser, som blev indført, fordi det lidt var det vilde vest. Den regel vil transportministeren sløjfe, og det er vi selvsagt meget bekymrede over i DI.

Hvis vi nu havde plads i spejlet med ministeren, ville vi – på anledning af bl.a. flere gode medlemshenvendelser – opfordre ham til at læse efter lovgivning, der nok er nødvendig, men kan forvaltes meget mere effektivt gennem digitalisering og it-understøttelse. For eksempel virker det næsten helt Molbo-agtigt at køretilladelser til lastbiler skal lægges i en fysisk kopi i den enkelte lastbil. En tilladelse der i øvrigt fremskaffes ved at blive sendt med den slags post, der kræver at fysisk frimærke, som økonomidirektør Johan Nielsen fra Meldgaard Gruppen har fortalt til Børsen.

Et dygtigt medlem har foreslået os og ministeriet at lave en digital platform for godskørsel – de har allerede erfaring hermed. Man kan også skele til ældreplejen, hvor der er mange dokumentationskrav, men hvor digitale platforme i dag betyder, at det kræver mindre tid end for 15 år siden.

Vi nærmer os den tredje vej; nemlig at al lovgivning ikke nødvendigvis er dum og gammel, men måden den bliver forvaltet på er unødigt bagudskuende og udnytter slet ikke de digitale muligheder, som bl.a. ligger i kunstig intelligens.

Så kære transportminister, sammen med resten af branchen og et par robotter vil vi gerne kigge i spejlet med dig!

I nyhedsbrevet fra DI Transport kan I dykke ned i lovprogrammet indenfor de forskellige dele af transportbranchen, hvor alle i afdelingen giver et overblik og en analyse af sten på vejen og gevinster. God læselyst.

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk