03.12.24 DI Transport Blog

Alle er lige for loven

Eller er de nu det? Transportbranchen holder i hvert fald anderledes for i den grønne omstilling end de andre store udledere.

Med den grønne trepart landende regeringen både et mere bioverst Danmark i fremtiden og en aftale med landmændene om deres bidrag.

I transportbranchen ser vi frem til atter at hviske insekter væk fra bilruderne – de er et sundhedstegn for vores økosystemer, og for os der er født i 80’erne og før, var de en fast bestanddel af bilturene i barndommen.

Jeg ved, jeg ikke er den eneste, der bruger meget tid på landevejene, og for mig personligt er det længe siden, at sprinklervæsken kunne løbe i bund på en sommerdag. Hvis det bare var fordi, vi dræbte færre insekter, så var det jo en positiv ting. Men vi ved efterhånden alle, hvad det dækker over: en forsvindende bestand og en begrænset biodiversitet. 

En krone i afgift bør være en krone til grøn omstilling
Derfor er det positivt, at landbruget er med på den nødvendige forandring MEN – for der er jo altid et men – det manglede da også bare, med den aftale de har landet.

For hver krone erhvervet betaler for grøn omstilling, får de en krone tilbage til netop at nå i mål med den. Det samme gælder for industriens aftaler.

Anderledes står det til for transportbranchen. Fra 1. januar skal vi fx betale en passagerafgift, når vi flyver på ferie eller forretningsrejse. Her bliver en krone i afgift kun til 25 øres grøn omstilling af luftfarten, da 50 øre skal finansiere en ældrecheck og yderligere 25 øre går til lidt af hvert.

Ligeledes træder kilometerafgiften i kraft og en stigning i afgiften på diesel. Heller ikke her kommer de grønne afgifter tilbage 1:1 til grøn omstilling af sektoren.

Og det er super ærgerligt, for vi er ellers klar i transportbranchen. Det vi mangler er udbredelse af elnet og også teknologiske svar på de sværeste dele af omstillingen. Det kræver investeringer og tænk engang, hvis alle de milliarder transportbranchen betaler i grønne afgifter, hvert år kunne investeres i netop det, vi mangler for at komme rigtig godt i bund med udledningerne.

Indstillingen fejler ikke noget; vi er grønne! Mulighederne ser desværre mere sorte ud. Tag bare Klimarådets anbefalinger om en kilometerafgift, der beskatter særligt kørsel med ”sort” brændstof. Den skal skabe et incitament til at komme med på den grønne bølge, men det er ikke vilje, der mangler, det er kabler i jorden og udvikling af grønne brændstoffer. De facto vil kilometerafgiften beskatte sig til en adfærd, der lige nu er umuligt at efterkomme for rigtig mange dele af transportbranchen.

Og dermed tilbage til overskriften; alle er altså ikke lige for loven!

I 2025 vil vi i DI Transport arbejde for at sikre bedre vilkår for transportbranchens grønne omstilling, så vi kan få mest mulig omstilling for pengene, hurtigst muligt.

 

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk