29.08.24 DI Transport Blog

Det er en hovedprioritet at komme bøvl og byrder til livs

Registreringer af kørsel til gods, registreringer af chauffører på erhvervskøretøjer og bøvlede regler for brug af elvarebiler er blot tre administrative – og dyre byrder – transportbranchen og erhvervslivet er blevet pålagt i år.

De mange reguleringer hist og her og fra forskellige ministerier fjerner fokus fra kerneforretningen, og det kan vi ikke blive ved med at sidde overhørig i DI. Derfor er det en hovedprioritet at få stoppet, for der er i sandhed tale om, at mange bække små giver stor å.

Senest har Motorstyrelsen præciseret reglerne for registrering af brugerne af erhvervskøretøjer. Målet er ifølge Motorstyrelsen at komme snyd med registreringsafgiften og vanvidskørsel til livs. Det mål er vi naturligvis enige i har sin fulde berettigelse, men spørgsmålet er, om det bliver løst med mere, bøvlet regulering i Skatteministeriet? Det synes vi ikke, og det har vi også gjort nu afgåede skatteminister Jeppe Bruus opmærksom på.

Alle (gode) gange tre 
Når det komme til vanvidsbilisme har vi sammen med DI Bilbranchen flere forslag, som vi har en invitation til at diskutere med Justitsministeren. For det er i det ressort problemet primært skal løses; politiet skal have de rigtige redskaber til at stoppe vanvidsbilister, og så skal de have ressourcer nok til at udføre kontrollen. Vi kommer det desværre ikke til livs med en registrering over i skattesystemet.

Reglerne for vognmandstilladelser er også ændret, således at det nu koster 1.500 kroner for vognmænd at få udstedt en bus- og godskørselstilladelse, det plejede ikke at være en udgift for virksomhederne. Oven i bliver der nu opkrævet et gebyr på 1.500 kroner for hver bekræftet kopi, der ifølge loven skal opbevares i alle virksomhedens busser eller lastbiler.

Det står i skærende kontrast til erhvervsministerens mål om, at det skal være lettere og billigere at starte en virksomhed i Danmark, at være iværksætter! Med de bøvl og byrder, der bliver pålagt vognmænd, må vi gå ud fra, at skåltalerne ikke gælder transportbranchen. Her kan man måske indvende, at 1.500 kroner her og 1.500 kroner der – det kan vel ikke være så slemt? Vi har foreløbigt tal fra tre vognmænd, som bare i år har betalt mellem 150.000 kroner og op til 520.000 kroner som en konsekvens af de ændrede regler. Mange bække små!

Jeg modtager i øvrigt gerne flere eksempler på bøvl og byrder, hvor meningen med reguleringen er blevet væk.

Det sidste eksempel er elvarebiler, der pga. af vægten fra batteriet er røget op i samme klasse som lastbiler. Ministeriet har heldigvis været lydhør, og ændret kravene til, hvilken type kørekort det kræver at køre de mindre varebiler, men resten er reguleringen er ikke fulgt med. Det kan du læse mere om her

Men så er det vel ikke helt det samme, altså overegulering, for der er jo blevet lyttet? Det er rigtigt, men eksemplet understreger en anden vigtig og mere generel pointe.

Et generelt problem
Adskillige, skiftende regeringer har sagt, at det vil have færre regler, ikke flere. Men så kommer der en møgsag og automat-reaktionen er, at komme med et nyt ”slagkraftigt” lovforslag, som kan løse problemerne. Det er lige præcis her, hvor de ekstra bøvl og byrder opstår – og det er ofte unødvendigt, for man burde spørge sig selv i stedet: Har vi egentligt lovgivning, der imødekommer problemet? Hvis ja; bliver den håndhævet, og er der tilstrækkelig ressourcer? Hvis man kan svare ja til de to første, så må man ændre den nuværende regel, så den faktisk får sin ønskede effekt. For det er ærligt talt ret sjældent, at der opstår et helt nyt problem, som vi aldrig har søgt at løse tidligere. Løsningen bør dog ikke være flere regler, men bedre lovgivning og kontrol. 

Hvis du læser det her nyhedsbrev i et afbræk fra de administrative bunker, så vid, at vi i DI arbejder for at lette den del af arbejdet, så du kan få tid til at fokusere på en sund kerneforretning.

/Karsten Lauritzen, branchedirektør DI Transport

Karsten Lauritzen

Karsten Lauritzen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3475
  • Mobil +45 5218 5980
  • E-mail kal@di.dk