26.09.19 DI Transport Nyheder

Politisk debat om intelligent grøn transport

DI Transport havde onsdag den 25. september 2019 samlet mere end 250 mennesker til Transportens Dag i Industriens Hus for at diskutere, hvordan transporten kan bidrage til den grønne omstilling.

”Vi skal reducere CO2-udledningen i transportsektoren. Det er vi i DI Transport parate til. Det er vores mål. Og vi vil gøre det, mens vi styrker mobiliteten i samfundet. Og vi vil gøre det mens vi styrker transportbranchens konkurrenceevne.” lød det fra DI Transports formand Anne Kathrine Steenbjerge, da hun bød velkommen.

Transportminister Benny Engelbrecht roste transportbranchen for at tage ansvar for den grønne omstilling. Han roste bl.a. den kollektive bustransport, der er langt fremme med grøn omstilling. Han pegede i sin tale bl.a. på behovet for at elektrificere togtrafikken, og se hvordan vi kan få alternative drivmidler ind i transportsektoren.   

Transportvirksomheder med konkrete løsninger

Sidste på dagen var der politisk debat med tre af transportordførerne fra Folketinget: Kristian Pihl Lorentzen fra Venstre, Thomas Jensen fra Socialdemokratiet og Susanne Zimmer fra Alternativet.

De tre politikkere blev præsenteret for, hvad fem transportvirksomheder allerede gør. Men også forslag til hvordan man kunne komme endnu længere i den grønne omstilling af transportbranchen.

Virksomhederne repræsenterede stort set hele transportbranchen. Det var Jens Boe Jacobsen fra Arriva Danmark A/S, Lars Wigelstorp Andersen fra SAS, Astrid Donnerborg fra Aarhus og Horsens Taxa, Aske Wieth-Knudsen fra DSB og Anne Kathrine Steenbjerge fra Ancotrans A/S.

Undervejs i debatten drøftede man bl.a. bedre kollektiv transport, bedre udbud af busdriften, klimapartnerskab om luftfart frem for afgifter, tilskud til indkøb af grønne taxaer, og anvendelse af biogas og biodiesel i lastbiler.

Debatten understregede, at den grønne omstilling af transportsektoren er noget som virksomheder og politikkere ikke kan løse hver for sig, men kræver tæt samarbejde og klimapartnerskaber.

Skrevet af:

Rune Noack

Relateret indhold