29.10.20 DI Transport Nyheder

Vi skal være på forkant - ikke på bagkant

Ugens kommentar af branchedirektør Michael Svane.

Branchedirektør for DI Transport, Michael Svane.

I fredags præsenterede regeringen en række nye restriktioner i forbindelse med COVID-19, som også får betydning for vandrende arbejdstagere.  De nye restriktioner betyder konkret, at der fra mandag den 26. oktober stilles krav om testcertifikat ved krydsning af grænsen for bl.a. medarbejdere med bopæl i højrisikolande. Med få dages varsel indfører regeringen nye restriktioner for danske virksomheders medarbejdere, som efterlader store dele af dansk erhvervsliv på bagkant.  Virksomhederne og vi, der rådgiver og vejleder virksomhederne, har endnu en gang brugt uanede ressourcer på at besvare de mange helt berettigede spørgsmål om, hvad de restriktioner konkret betyder.

Forståelsen for, at de stigende smittetal i Danmark og i mange andre lande kræver endnu en fælles indsats er fortsat til stede, men frustrationerne lurer mildest talt lige under overfladen.

Det vil derfor klæde regeringen, hvis vi i fremtiden kan være på forkant med implementeringen af nye restriktioner.  

De vandrende arbejdstagere er vigtige medarbejdere for mange danske virksomheder, for dansk produktion, for danske forsyningskæder og for dansk eksport. Derfor er det helt centralt, at der findes hurtige, ensartede og fornuftige løsninger for indrejse af de vandrende arbejdstagere.

I en situation med stigende smittetal i hele Europa, er der i endnu højere grad brug for samarbejde i EU. Rådet har tiltrådt Kommissionens indstilling om koordinerede retningslinjer for begrænsninger af den  fri bevægelighed pga. Covid-19. Det er positivt, at regeringen med de nye restriktioner har valgt at følge rådshenstillingens fælles kriterier i vurderingen af hvilke lande, der er højrisikolande. Men fremadrettet bør nye restriktioner indføres i samarbejde med de andre EU lande.

Både Danmark og danske virksomheder er dybt afhængige af vandrende arbejdstagere, som hver dag bidrager positivt til dansk erhvervsliv. Derfor bør regeringen have lært af COIVD-19’s situationens omskiftlige natur, og derfor bør Danmark og EU fremadrettet være på forkant og ikke på bagkant.    

Det kræver en plan som bygger på et skift væk fra restriktioner til et samfund, hvor test er grundlaget for at åbne samfundet. Det kan gøres sikkert, sundt og trygt.  I luftfarten har vi fremlagt forslaget om et nyt rejseregime baseret på et paradigmeskift fra restriktioner til test. 

Relateret indhold