På Bornholms Middelaldercenter formidler ansatte dagligt middelalderens kultur til børn og skoleklasser, og effekten af kulturoplevelsen mærkes hver dag.

Bornholms Middelaldercenter
18.03.25 Turisme, Kultur & Oplevelser Nyheder

Kultur som løftestang: Bornholms Middelaldercenter viser vejen for Trivselskommissionens anbefaling

Trivselskommissionen ser kunst og kultur som en vej til bedre trivsel for børn og unge. Bornholms Middelaldercenter oplever dagligt, hvordan fællesskab og sanselige oplevelser styrker børn og unges selvforståelse. Jane Lindedam fra Bornholms middelaldercenter ser potentialet, men hun efterlyser bedre rammer for samarbejde mellem kulturinstitutioner og skoler.

Bornholms Middelaldercenter har i årevis arbejdet for at gøre historien levende for børn og unge gennem sanselige og interaktive oplevelser. Med en blanding af rollespil, håndværk og historisk indlevelse tilbyder centret et læringsmiljø, hvor skoleelever får mulighed for at træde ud af deres daglige roller og ind i en ny fællesskabende virkelighed.

Nu bekræfter Trivselskommissionens nye anbefalinger, hvad centrets medarbejdere har erfaret gennem årene: Kunst og kultur er ikke blot underholdning, men en afgørende faktor for børns trivsel. Især anbefaling 16 i rapporten peger på netop kulturens rolle i at skabe stærkere fællesskaber for børn og unge.

"Vi ser det hver eneste dag," siger Jane Lindedam, der er direktør for Bornholms Middelaldercenter og fortsætter:

"Når børnene deltager i vores aktiviteter, opstår der et fællesskab, hvor de lærer, leger og griner sammen – uden skærme og uden at blive bedømt. De glemmer sig selv et øjeblik og træder ind i en ny virkelighed. Det giver dem mulighed for at få et nyt perspektiv på deres egen hverdag."

Jane Lindedam er direktør hos Bornholms Middelaldercenter, der som VPAC formidler historie gennem lærerige, praktisk orienterede og udfordrende aktiviteter for alle sanser.

Foto: Bornholms Middelaldercenter
Det giver dem mulighed for at få et nyt perspektiv på deres egen hverdag Jane Lindedam, direktør, Bornholms Middelaldercenter

Når historien træder ud af bøgerne

På det 15 hektar store frilandsmuseum kan gæsterne opleve middelalderen langt væk fra støvede historiebøger. Som videnspædagogisk aktivitetscenter (VPAC) handler formidlingen ikke om at læse om fortiden, men om at træde ind i den. Her kan elever skrive med fjer og blæk, se en kanon blive affyret, bage brød i en middelalderovn og skyde med bue og pil – aktiviteter, der skaber læring gennem sanser og interaktion.

 "Vores formidlere er ekstremt dygtige til at spotte den stille dreng i klassen og give ham en rolle, hvor han pludselig bliver hørt. Det kan være en elev, der sjældent siger noget i klassen, men som hos os bliver udpeget som biskop i et rollespil og dermed får en ny position i fællesskabet," forklarer direktøren.

Indsatsen skal målrettes det enkelte barn

Selvom Trivselskommissionens anbefalinger anerkender kunst og kultur som en nøgle til bedre trivsel, mener Jane Lindedam, at de gode intentioner skal følges op af en mere målrettet indsats.

"Det er ikke nok at anerkende kulturens rolle, hvis der ikke samtidig bliver skabt bedre rammer for samarbejde mellem kulturinstitutioner og skoler. Lige nu er det os som aktører, der selv skal opsøge samarbejder, men vi ser et stort behov for en mere koordineret indsats," siger hun.

Ifølge Jane Lindedam handler det ikke om én stor løsning, men om at finde de rigtige greb til forskellige børn og unge med mistrivselsproblemer.

"Der findes ikke én universalløsning, der virker for alle børn. Nogle har brug for at lege sig ind i et fællesskab, andre skal have en rolle, hvor de bliver set på en ny måde, og nogle skal opleve kultur gennem sanserne. Vi ved, at de mest sårbare ofte har svært ved at opsøge tilbuddene selv – derfor skal vi aktivt nå ud til dem," siger hun.

Lige nu er det os som aktører, der selv skal opsøge samarbejder, men vi ser et stort behov for en mere koordineret indsats Jane Lindedam, direktør, Bornholms Middelaldercenter

På Bornholm vil et nyligt oprettet initiativ Ø-Trivsel forsøge at bygge bro mellem velfærdsorganisationer og kulturaktører for at sikre, at de rette tilbud når frem til dem, der har mest brug for det.

"Vi står klar, og vi ved, at det virker. Nu handler det om at skabe strukturer, der sikrer, at vi også kan nå ud til de børn og unge, der har allermest brug for fællesskaber som vores. Det må ikke afhænge af, om en enkelt skoleleder eller lærer tilfældigvis ringer til os. Der skal en samlet indsats til fra kommunalt hold, så vi ikke skal famle os frem hver især," siger Jane Lindedam.

På Bornholms Middelaldercenter kan børn og familier blandt andet prøve plantefarvning

Foto: Semko Balcerski

Relateret indhold