Ringkøbing Fjord Museer: Kulturturisme som drivkraft for Vandkantsdanmark
Ringkøbing Fjord Museer arbejder på at udvide kulturturismen året rundt i Vandkantsdanmark. På trods af områdets kulturelle potentiale kæmper museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen for at få støtte og opmærksomhed fra fonde og politiske beslutningstagere.
På en blæsende dag langs Vestkysten kan man stadig høre ekkoet af fortidens liv. Langs Ringkøbing Fjord ligger museer, der ikke kun bevarer fortiden, men også skaber en motor for fremtidens turisme i området.
Bork Vikingehavn, Naturkraft, Lyngvig Fyr, Fiskeriets Hus, Abelines Gaard, Kaj Munks Præstegård, Ringkøbing Museum, Bundsbæk Mølle, Provstgaards Jagthus, Skjern Vindmølle og Skjern Reberbane. Ti museer, samlet under Ringkøbing Fjord Museer, skildrer livet ved kysten – fra vikinger og fiskere til præster og møllere. Nogle står som uberørte tidslommer, andre bruger moderne formidling. Fælles for dem er fortællingerne om at leve og arbejde i et landskab formet af vind, hav og omskiftelige vilkår.
Med over 220.000 besøgende årligt er Ringkøbing Fjord Museer blandt Danmarks 15 mest besøgte museer. Alligevel kæmper kulturlivet i Vandkantsdanmark for at få fodfæste året rundt.
Kulturturisme som helårsstrategi
Mette Bjerrum Jensen ser kulturturisme som en mulighed for at gøre området attraktivt året rundt. Mens danske gæster primært besøger om sommeren, fyldes feriehusene i området i de øvrige uger af tyske og hollandske turister. Og det er gæster, som Ringkøbing Fjord Museer arbejder strategisk efter at imødekomme:
For eksempel tilbyder museerne blandt andet, at man kan tage sin hund med, fordi de ser det behov fra familierne fra nærmarkederne og samarbejder med lokale feriehusudlejere:
"Vi deler brochurer og opdaterer dem med vores aktiviteter. Det er vigtigt, da turisterne hører om os gennem udlejere og arrangører, de stoler på," forklarer hun.
Bork Vikingehavn har i perioder op mod 90 % tyske gæster, og årligt udgør tyske turister mellem 70-80 % af besøgende på museerne.
"Vi ser mange tyske børnefamilier, der søger hands-on-oplevelser. De vil ikke kun se – de vil røre, prøve og forstå. Det er en kæmpe styrke, at vi derfor på Bork Vikingehavn kan gæsterne blandt andet lave læderarmbånd eller prøve bue- og pil," siger museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen.

Mette Bjerrum Jensen er direktør for Ringkøbing Fjord Museer.
Vi ser mange tyske børnefamilier, der søger hands-on-oplevelser. De vil ikke kun se – de vil røre, prøve og forstå. Det er en kæmpe styrke, at vi derfor på Bork Vikingehavn kan gæsterne blandt andet lave læderarmbånd eller prøve bue- og pil. Mette Bjerrum Jensen, museumsdirektør, Ringkøbing Fjord Museer
Vandkantsdanmark på fondenes landekort
Ambitionen på Ringkøbing Fjord Museer er at forlænge turistsæsonen og omdanne de populære sommerattraktioner til helårsoplevelser. Museerne langs Vestkysten har især en stor udfordring: at skabe helårsdrift og udvide turistsæsonen.
"Vi er bagud i udviklingen. Mange museer lukker stadig i oktober, og vi mister dygtige medarbejdere, fordi vi ikke har helårsdrift. Det er ikke bæredygtigt," konstaterer Mette Bjerrum Jensen.
Men vejen til ændringer er lang, og finansieringen er knap. Ifølge Mette Bjerrum Jensen overses området ofte af større fonde og politiske beslutningstagere, der har blikket rettet mod storbyerne, når kulturturisme prioriteres.
"Jeg har brugt 18 år på Vestkysten på at gøre både Christiansborg-politikere, fonde og lokale politikere opmærksomme på, at der er stor efterspørgsel på kulturtilbud i Vandkantsdanmark," fortæller Mette Bjerrum Jensen. Hun mener, at museerne ikke bør reduceres til sommerens sidespring.
"Der er et klart behov for at anerkende, at kulturtilbud af høj kvalitet også er efterspurgt af gæsterne uden for de større byer," siger museumsdirektøren.