03.06.24 DI Turisme, Kultur & Oplevelser Blog

Det er ikke ligegyldigt for dansk turisme, hvad der sker i EU

På søndag d. 9. juni er der valg til Europa-Parlamentet. For os der arbejder i den politiske sfære, har meget af den politiske energi og graviteren i de sidste mange uger og måneder trukket i retning af Bruxelles og de danske kandidater – men indenfor turismeerhvervet har valget fyldt relativt lidt. Og det er i grunden en skam – for hvad der foregår i Europa-Parlamentet har potentielt stor betydning for turismeerhvervets mulighed for at understøtte den bæredygtige vækst som er ambitionen for erhvervet i de kommende år.

Der er ingen tvivl om, at den økonomiske politik der føres i EU har en stor betydning for vores nationale økonomi. Det gælder selvfølgelig valutakurser og renteniveauer – som begge har betydning for priser og privatforbrug – men også eksempelvis strukturfondsprogrammerne der understøtter erhvervsudviklingen i medlemslandene. Det er således strukturfondsmidler der finansierer regeringens pulje til offentlig turismeinfrastruktur.  

Den europæiske økonomi sætter derfor rammen for erhvervets vækstbetingelser, men omvendt er turismen også en vigtig økonomisk driver i EU. Forventningerne er, at turismen i EU bredt set i 2023 var tilbage på 98% af niveauet fra 2019 – og i 2033 er forventningen at turismen vil udgøre 10% af den samlede europæiske økonomi med over 26 millioner jobs på tværs af EU-landene.  

Derfor er det også vigtigt, at turismeerhvervet er ”med ved bordet” og tages i betragtning når konkrete politiske indsatser drøftes og besluttes. Det er nemlig ikke ligegyldigt for turismeerhvervet hvordan man eksempelvis tilrettelægger en transportpolitik der både sikrer grøn omstilling og udvikling og samtidig understøtter fortsat bæredygtig vækst og ikke risikere at koste international konkurrencekraft. Det samme gælder miljø- og klimapolitikken, hvor turismeerhvervet over en bred karm står klar til at favne nye bæredygtighedsinitiativer, men alt for ofte oplever uklarhed og administrative byrder. EU spiller også en rolle for hvilke muligheder og begrænsninger der er på beskatning, hvilket de aktuelle diskussioner om risikoen for at pålægge moms på danske feriehuse som følge af ViDA-direktivet tydeligt illustrerer. 

Og administrative byrder er i det hele taget noget der fylder i turismeerhvervet, hvor den brede opfattelse er, at vi – i tillæg til egne nationale reguleringer og regler – har en tendens til at overimplementere EU-lovgivning og dermed sætte en kæp i hjulet på små og store erhvervsdrivende.  Det gælder også indenfor mulighederne for rekruttering af turismeerhvervets måske knappeste ressource i disse år, nemlig arbejdskraft. Ifølge en DI analyse er der sket en fordobling af antallet af internationale medarbejdere i de sidste 10 år – men det til trods melder helt op til 1/3 af virksomhederne i kultur- og turistbranchen, at der mangler arbejdskraft i højsæsonen. Det er derfor mere vigtigt end nogensinde før, at vi sikrer de rette politiker for fri bevægelighed indenfor EU og et smidigt system for rekruttering af den rette arbejdskraft udenfor EU, for at understøtte erhvervets udvikling. 

Alene EU-medlemskabet og den fri bevægelighed over grænserne har grundlæggende betydning for turismen, som især i Danmark er afhængig af europæiske nærmarkeder. Vi behøver kun se mod Storbritannien og Brexit for at se betydningen. Eftersom Brexit faldt sammen med både COVID-19 og økonomisk ustabilitet i verden, er det svært at isolere effekten af netop Brexit på den britiske turisme. Meget peger dog i retning af at netop på beskæftigelse og muligheden for at gøre brug af arbejdskraft fra andre dele af EU, har Storbritanniens farvel til unionen kostet dyrt og volder turismesektoren store kvaler. Tal fra VisitBritain viser også, at man har måtte nedjustere forventningerne til hastigheden af den britiske turisme-sektors comeback, og nu blot forventer at være på 95% overnatninger ift. 2019-niveauet i indeværende år, med et realforbrug på cirka 92% af 2019-niveauet.  

Sidst, men på ingen måde mindst, spiller EU også en helt central rolle for fred og sikkerhed. Krigen i Ukraine og den sikkerhedspolitiske uro der har fundet vej til Europa, betyder at EU’s rolle i den forbindelse er vigtig. Måske vigtigere end den nogensinde har været i unionens levetid. Det påvirker naturligvis også turismen, og det er blandt andet langdistanceruter til Asien og krydstogt i Østersøen der fra dansk perspektiv mærkes mest. Krigen handler selvsagt om noget meget mere fundamentalt, men betydningen for turismen er ikke desto mindre håndgribelig.  

Alt i alt er der god grund til, at vi i turismeerhvervet følger nøje med i udfaldet af Europaparlamentsvalget. I et valg hvor de store dagsordener hos vælgerne er miljø og klima, sikkerheds- og forsvarspolitik samt integration, flygtninge og indvandrere, skal vi lede længe efter at se turismen trække overskrifter i debatterne. Men alle disse dagsordener har også relevans for den europæiske turisme - og erhvervslivet i det hele taget.  

Er du stadig i tvivl om hvor du skal lægge din stemme, kan du besøge DI’s kandidattest. 

Hav et rigtig godt valg! 

Lars Bertolt Winther

Lars Bertolt Winther

Chef for DI Turisme, Kultur & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3794
  • Mobil +45 5218 5925
  • E-mail labw@di.dk

Relateret indhold