Hæsblæsende ”sæsonstart” for oplevelseserhvervet
Et landdistriktsudspil med markant turismeaftryk, en flytning af turismen som ressortområde, en forfremmelse af kulturministeren og en finanslov med yderligere investeringer i både turisme og kultur. Det lyder vildt, men ikke desto mindre var det, hvad branchen fik på kun 9 dage. Med dét må man sige, at den politiske efterårssæson er skudt i gang – men der er også, meget vi skal nå.
Som jeg skrev i min leder i vores juni-nyhedsbrev, tegnede alt før sommeren til, at det ville blive et hæsblæsende politisk efterår. Efter en længe ventet afklaring af fremtidens erhvervsstøtte i forsommeren, var de to store manglende brikker i fremtidens puslespil henholdsvis landdistriktsudspillet og opdateringen af den nationale turismestrategi.
I forrige uge blev det første af disse præsenteret, og det blev heldigvis et udspil, der – som jeg tidligere har opfordret til i debatindlæg i bl.a. Altinget og Avisen Danmark – anerkendte den store rolle, som turismeerhvervet og kulturen spiller i udviklingen af landdistrikterne.
I udspillet er der udsigt til flere forsøgstilladelser, så projekter som Lalandia Søndervig, Stevns Klint Experience og Nordborg Resort kan blive til virkelighed. Det er godt nyt for turismen i landet, med flere ambitiøse projekter på vej i landdistrikterne. Samtidig udtrykker regeringen ambitioner om at fjerne unødvendige snubletråde indenfor blandt andet planlov og kystbeskyttelse, så turismen i landdistrikterne kan udvikle sig i takt med efterspørgslen og med respekt for naturen. Det vil bane vejen for større lokal frihed til at støtte nye initiativer og investeringer. Udspillet rummer også gode takter i forhold til udvikling af lokal infrastruktur, flere sommerhusgrunde og opbakning til projektet Forlandet ved Rødby.
Næppe havde vi nået at tygge os igennem udspillet, før der var mere nyt fra den politiske arena. Med ministerrokaden fulgte to markante nyheder for oplevelseserhvervet. For det første er vores barslende kulturminister rykket ind i Udvalget for Regeringsledelse – altså en endnu mere central position for en minister, der allerede nu har haft succes med nogle af de udfordringer som tidligere kulturministre har kæmpet med. Derudover kunne vi konstatere, at i forbindelse med rokaden er turismeområdet rykket fra Erhvervsministeriet og Morten Bødskov til By-, Land- og Kirkeministeriet under Morten Dahlin.
Det er endnu uvist, hvad dette konkret vil betyde, men det er naturligvis vigtigt, at vi som erhverv hurtigt får banket på den nye dør og sikret, at Morten Dahlin bliver klædt godt på til at videreføre arbejdet. Derfor er vi også glade for, at Morten Dahlin er bekræftet som taler til DI Turisme, Kultur & Oplevelsers årsdag d. 11. november. Vi er sikre på, at ministeren både her og i dagligdagen er klar til en konstruktiv dialog med erhvervet om, hvordan vi i fællesskab kan arbejde for at sikre de bedst mulige rammevilkår for bæredygtig vækst i turismen.
Bæredygtig vækst i turismen er også temaet i den længe ventede opdatering af den nationale turismestrategi. Som nævnt nåede Morten Bødskov ikke at få lanceret strategien før sommerferien, og nu bliver det formentlig Morten Dahlin, der bliver hovedafsender på den. Én af komponenterne i strategien fik vi dog formentlig løftet sløret for i forbindelse med regeringens finanslovsudspil for 2025, som blev lanceret i fredags. Her lægger regeringen op til at afsætte 4 gange 50 mio. kr. til investering i turismen over de næste fire år – vel at mærke oven i de 4 gange 25 mio. kr., som allerede er afsat. Det er et stærkt og utvetydigt signal om, at regeringen bakker op om turismen. Sammen med blandt andet en øget ramme til landdistrikterne, en indsats for lystfiskerturismen og ambitioner om at reducere virksomhedernes administrative byrder, er der meget at glæde sig over for turismeerhvervet.
Når det så er sagt, er der naturligvis stadig et stykke arbejde foran os. Her fra Dansk Industries side vil vi fortsætte med at arbejde for politisk opmærksomhed på det investeringsefterslæb, der præger kyst- og naturturismen. Derudover er markedsføring overfor danske turister et kardinalpunkt – så vi kan fastholde markedsandelen her og sikre, at Danmark fortsat bliver tilvalgt af danskerne. Endelig vil vi have et fortsat stort fokus på hjælp til grøn omstilling og et opgør med uforklarlige regler og byrder der begrænser muligheder for udvikling og vækst.
Tak til alle de mange aktører, vi møder på vores ture rundt i landet – tak for konstruktive inputs og ærlighed. Det er noget, vi kan bruge i arbejdet mod at sikre, at Danmark bliver Nordens mest attraktive destination og foregangsland for et aktivt kultur- og oplevelsesforbrug.