Refleksioner over en bæredygtig fremtid
Tidligere på ugen deltog jeg i et panel om bæredygtighed, hvor vi blev bedt om at kigge ind i fremtiden og forestille os, hvordan dansk turisme ser ud i 2030. Denne opgave gav anledning til refleksioner over de fremskridt, vi har gjort, de udfordringer, vi stadig står overfor, og hvad der kræves for at sikre en bæredygtig fremtid for den danske turisme-, kultur- og oplevelsesindustri.
Et kig i en dugget krystalkugle
Når man kigger frem mod 2030, er det selvfølgelig nærliggende først og fremmest at skele til de pejlemærker, der er sat op – herunder især den nationale strategi for turismen. Målene om at alle offentlige turismeorganisationer er bæredygtighedscertificerede, sammen med 70 procent af overnatningssteder og forlystelsesparker i Danmark, synes ganske realistiske. I hvert fald hvis man ser på den dedikation, der er til arbejdet med bæredygtighed ude hos aktørerne. Hvis man ikke når i mål med certificeringsmålsætningen, er det nok nærmere, fordi bureaukratiet har taget over og udgjort en forhindring for nogle aktører, end et udtryk for, at branchen er gået i stå med den grønne omstilling.
Målet om, at Danmark skal ligge nr. 1 i Nordeuropa, når det kommer til turisternes vurdering af bæredygtige destinationer er lidt sværere – for her kommer eksterne forhold som f.eks. andre destinationers initiativer på området til at spille en rolle. Men én ting er sikkert; ligger vi i 2030 nr. 1 i vurderingen er det fordi vi har været nr. 1 på handling. For succes er ikke kun et spørgsmål om at sætte mål, men netop også om handling. Selvom certificeringer er en vigtig del af arbejdet med bæredygtighed, er det afgørende, at vi skaber reelle og positive forandringer.
Hvis vi skal være i stand til at handle frem imod 2030, er der brug for at arbejde sammen om nye løsninger og værktøjer. Certificeringsjunglen kan være kompleks at navigere i for virksomhederne, og det er afgørende, at certificeringerne er effektive og tilpasset vores branches særlige kendetegn – så de kan understøtte den størst mulige effekt ude hos det enkelte museum, i forlystelsesparken og i arenaen.
Transportens klimaaftryk er en anden stor udfordring, vi endnu ikke har løst. Luftfarten bliver gradvist mindre klimabelastende, men der er stadig behov for at understøtte luftfartsbranchens ambitioner om grønne flyvninger, forbedre den kollektive transport og reducere emissionerne fra privatbilisme. Vi er nødt til at sikre, at hele forsyningskæden fungerer og understøtter vores bæredygtige ambitioner.
Nye udfordringer på vej?
Når vi kigger på den grønne omstilling har vi naturligt nok en tendens til at fokusere meget på, hvad vi har gjort, og hvordan vi kan gøre det anderledes i fremtiden. Det giver rigtig god mening, men vi skal huske også at kigge på, hvordan nye innovationer, teknologier og indsatser fra starten kan være bæredygtige. Kystsikring vil komme til at fylde mere og mere i de kommende år, og turismens aktører skal sammen med andre brancher tænke i, hvordan man kan investere i smartere byggeri og nødvendige infrastrukturer for at beskytte vores kyster.
Kunstig intelligens bliver også en uomgængelig faktor i fremtiden – men hvad med den miljømæssige påvirkning af de store datamængder? Her er vi også nødt til at forholde os til, at de understøttes af bæredygtige energikilder.
Endeligt er det værd at nævne de sociale aspekter af bæredygtighed. Arbejdsglæde og tilfredshed med jobbet spiller en stor rolle i, hvor meget overskud medarbejderne og dermed branchen har til at forholde sig til verdens store problemer. En helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed, der inkluderer både miljømæssige og sociale faktorer, er afgørende.
Vores fortsatte indsats
I tirsdags kunne VisitDenmark offentliggøre nye tal, der viser, at det målt på mange parametre går den rigtige vej, når det kommer til turismens klimaaftryk. I kulturlivet er f.eks. museerne i fuld gang med at arbejde med grøn omstilling i egen praksis. Og en ny svanemærkning for bæredygtige events er undervejs. Der er med andre ord gode takter, men vi er langt fra i mål med omstillingen.
Hos Dansk Industri har vi forpligtet os til at spille en central rolle i denne omstilling, og vi arbejder hver dag for at være bindeleddet mellem politiske visioner og erhvervets behov. Vi presser på for at udvikle de rette politiske løsninger med input fra virksomhederne. Og hos DI Turisme, Kultur & Oplevelser er vi optagede af, at skabe forbindelser mellem vores medlemmer og de løsninger og indsatser, der opstår blandt den øvrige del af DI’s 20.000 medlemmer. Dansk Industris overordnede vision om et åbent og velstående samfund i vækst og balance harmonerer perfekt med den passion og drivkraft, der kendetegner turisme-, kultur- og oplevelsesindustrien!