Debat: Turisterne - du elsker at hade dem, indtil du skal køre nabobyen for at finde et supermarked
Sommergæsterne er ofte den afgørende forskel på, om købmanden kan drive en fornuftig forretning eller ej
Bragt i Sjællandske Nyheder 8. marts 2024.
En solrig julidag virker måske fjern i en kold februar. Stranden summer, isvafler smelter og forsvinder over disken, mens vi diskuterer sommerens festivaler. Jeg kender de somre ligesom alle andre.
Men sidste sommer kunne jeg ikke helt slippe fra mit arbejde, når den ene nyhedspodcast efter den anden fortalte om "overturisme" – et ord, der blev brugt mere flittigt end solcreme i sommeren 2024. Vi husker alle skrækhistorierne fra Barcelona og Venedig, hvor gaderne er så tætpakkede, at de lokale flygter. Men kære dansker: Dér er vi slet ikke.
Herhjemme har vi en fantastisk turisme – hverken over- eller underturisme. Og hvis ikke du glæder dig over det, har du misset, hvor afgørende turisterne er for både vores økonomi, kultur og hverdag.
En økonomisk saltvandsindsprøjtning til hele landet
Dansk turisme har i 2024 oplevet en sund vækst og rundede på landsplan 65 mio. overnatninger, hvoraf godt over halvdelen blev foretaget af udenlandske gæster. Og disse turister i land og by gavner ikke kun feriehuseudlejere og hoteller. De giver en saltvandsindsprøjtning, der forgrener sig i en bred værdikæde af caféer, museer, lokale keramikbutikker og det brunchsted, du elsker – men alt for sjældent selv får besøgt.
Når en tysk familie lejer et feriehus, er det ikke kun for at bo – de spiser på den lokale restaurant, handler ind i de små butikker og understøtter dermed hele nabolaget. Og værdiskabelsen spreder sig som ringe i vandet: til håndværkeren, der reparerer restaurantens køkken, til den lokale keramiker, som selv tager ud at spise med kæresten om aftenen eller handler ind i Netto – og videre, videre igen.
Købmanden overlever – også når sommerhusene står tomme
Turisme er langt fra kun et storbyfænomen. Kig på de danske landdistrikter, og du vil hurtigt opdage, at sommergæsterne ofte er den afgørende forskel på, om købmanden kan drive en fornuftig forretning eller ej.
Når udlejningshuse er fyldt, eller når campister finder vej til Danmarks idylliske hjørner og kroge, skaber det livsvigtig omsætning for de lokale butikker og restauranter – og holder samtidig lokalområdernes identitet og liv i gang.
Det kan betyde, at din hjemby eller den by, du selv besøgte i en uge sidste år, bevarer sin bager, og at der fortsat er aktivitet i sportshallen, på skolen og i den lokale kro.
Hvis du stadig synes, at "alle de turister" fylder for meget, så forestil dig et Danmark, hvor restauranterne halverer åbningstiderne, museerne sjældent skifter udstillinger, og den lokale bager lukker, fordi omsætningen svigter.
Turisterne er nemlig med til at holde dørene åbne og forretningen i gang – hos alt det, vi selv værdsætter, når vi går på opdagelse i vores by.
Så overvej lige engang: Hvad ville du selv skulle undvære, hvis vi jævnede overnatningstallene med jorden? Jeg kan afsløre, at det er langt mere, end du tror.