Kulturlivet og turismen er markante katalysatorer for vækst i kommunerne
Turismen tjekker ikke kun ind om sommeren. Den skaber arbejdspladser og økonomisk aktivitet i alle landets kommuner – året rundt.
Når vi snart skal vælge vores nye kommunalpolitikere, kommer emner som ældreområdet, specialundervisning, lokal tryghed og social- og sundhedsområdet formentlig til at dominere dagsordenerne. Det er alle vigtige emner – men set herfra bør samtalen også fokusere på to betydelige motorer i vores lokale samfundsudvikling: kulturlivet og turismen. Begge sektorer er nemlig centrale vækstdrivere og skabere af lokal sammenhængskraft og livskvalitet, og fortjener derfor en prominent plads i kommunalvalgsdebatten.
Turismen er ikke blot en gæst i sommersæsonen. Som vores egne nylige beskæftigelsesanalyser viser, er den en vedvarende katalysator for økonomisk aktivitet og jobskabelse i hele landet. Med en vækst i beskæftigelsen på 3,2 % årligt over de seneste ti år, bidrager turismen betydeligt til lokaløkonomien de fleste steder i landet. Især i landdistrikterne er turismen ofte altafgørende for det lokale erhvervsliv; de gæster, som besøger området, er med til at sikre kontinuerlig drift for købmænd, restauranter og små butikker ved at købe ind, spise på lokale restauranter og deltage i lokale aktiviteter og oplevelsestilbud.
Ligeledes har kulturlivet en betydelig samfundsøkonomisk værdi. En ny rapport fra Silverlining Research illustrerer, at kulturlivet årligt genererer en bruttoværditilvækst på 55 milliarder kroner og beskæftigelse til over 80.000 personer alene i de seks største kommuner i Danmark. Tallene viser tydeligt, hvordan kultur- og fritidsområdet er en uundværlig del af den økonomiske struktur i disse byer. Kulturens betydning rækker dog langt ud over økonomien og berører borgernes trivsel og livskvalitet, hvor en stor procentdel af befolkningen vurderer kulturlivets indflydelse som afgørende for deres livskvalitet.
Så selvom andre dagsordener ofte får forrang i de kommunalpolitiske agendaer, har lokalsamfundene en unik mulighed for at engagere deres kommunalpolitikere aktivt i kultur- og turismesektorerne – som skabere af livskvalitet og som bidragsydere til kommunekasserne, hvorfra større og større omkostninger skal dækkes. Vi opfordrer derfor lokale turisme-, kultur- og oplevelsesaktører til at tage initiativ til at mødes med politikerne og dele konkrete eksempler på den lokale værdiskabelse – og kræve klare svar på, hvordan kommunalpolitikerne vil styrke deres lokalsamfund gennem disse sektorer. Både gennem målrettede indsatser, men også hvordan sektorerne kan møde og skabe synergier igennem kulturturisme, som generelt behøver mere opmærksomhed i den kommunalpolitiske bevidsthed, budgetlægning mv.
Kulturlivet og turismen udgør en kerne af vores samfund, der er bydende nødvendig for balancen mellem by og land, for økonomisk fremgang i lokalområderne og for borgernes livskvalitet. Når vi snart skal afgive vores stemmer, bør vi derfor gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at branchen bliver anerkendt som et afgørende element i den fremtidige kommunalpolitik, og placeres centralt i samtalen om bæredygtig lokal udvikling. Gennem kulturen og turismen kan vi nemlig gøre kommunerne til attraktive destinationer, der leverer både oplevelser og økonomisk vækst – til gavn for sig selv og for hele landet.