13.06.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Nyheder

Stevns Klint Besøgscenter

Inden længe åbner et helt nyt besøgscenter i Boesdal Kalkbrud på Stevns Klint, en af Danmarks smukkeste naturperler, som i 2014 blev optaget som UNESCO Verdensarv. Ud over at formidle historien om Stevns Klint, skal besøgscenteret være centrum for både kultur- og sportsaktiviteter. Ideen er at skabe ’et moderne forsamlingshus’, fortæller direktør Steen Bonke Sørensen.

Steen Bonke Søren, Direktør for Stevns Klint Besøgscenter

Der var fuld gang i byggeriet af det nye besøgscenter, da vi i DI Turisme og oplevelser var på besøg hos Stevns Klint Besøgscenter. Om ikke mange måneder skal byggeriet stå færdigt og være klar til at byde tusindvis af gæster indenfor på en tidsrejse gennem verdensarvens unikke historie. Stevns Klint besøgscenter åbner i uge 41 2022.

Vi har spurgt Steen Bonke Sørensen, direktør for Stevns Klint Besøgscenter om hvilke udfordringer og muligheder, der møder dem.

Hvem er Stevns Klint Besøgscenter?

Det er Fonden Stevns Klint Besøgscenter og Stevns Kommune, som står for hele processen omkring etableringen af besøgscentret i Boesdal Kalkbrud og har til formål at opføre et besøgscenter i verdensklasse for Stevns Klint Unesco Verdensarv. Herefter skal driftsselskabet Stevns Klint Besøgscenter ApS sikre den fremtidige udvikling af besøgscentret og Stevns Klint som UNESCO Verdensarv; herunder formidling af Boesdals Kalkbruds natur- og kulturhistoriske spor og virke som portal til Stevns Klints øvrige attraktioner og seværdigheder. Det bliver et moderne forsamlingshus, ikke kun for turister, men også for de lokale, fortæller administrerende direktør, Steen Bonke Sørensen og fortsætter: ”Det bliver et rigtig spændende sted med både kulturaktiviteter, sportsaktiviteter og selvfølgelig formidlingsaktiviteter.”

Stevns Klint blev optaget som UNESCO Verdensarv i 2014, da det er det bedste sted i verden at se sporene fra den asteroide, der for 66 mio. år siden var medvirkende til at mere end 50 % af alt liv på Jorden uddøde. Klintens mange lag vidner om voldsomme begivenheder og gemmer på historier om massedød, udryddelse – og om, hvor heldige vi er. Det er blandt andet den historie, som det nye besøgscenter skal fortælle.

Hvad ser I som jeres største mulighed i de kommende år?

Når et område bliver optaget som UNESCO Verdensarv følger en stor forpligtelse til at udvikle området med fokus på bæredygtighed. Det gælder både miljømæssigt, økonomisk og socialt. Derfor er besøgscenteret bygget med helt særligt fokus på bæredygtighed.

Mange verdensarvssteder oplever en stigning i turismen, og det er derfor vigtigt, at turismen ligeledes udvikles bæredygtigt. Det vil sige, at turismen ikke må ødelægge områdets kvaliteter, så man ikke kvæles i sin egen succes. Stevns Klint er en enestående geologisk lokalitet, men klinten er også en turistattraktion, og samtidig har den en særlig betydning for de mennesker, der bor ved klinten. Derfor har det været vigtigt for os, at tænke udviklingen omkring verdensarven ind i projektet fra starten, således at denne både er bæredygtig og god for lokalsamfundet, fortæller direktøren.

Vi er i virkeligheden i gang med næste generation af turisme-udviklingen, hvor vi er regenerative; altså, at vi faktisk efterlader området bedre end det var før turisterne kom. Steen Bonke Sørensen, Direktør for Stevns Klint Besøgscenter

Hvad ser I som jeres største udfordring i de kommende år?

En af de udfordringer der er, er infrastrukturen. Besøgscenteret er beliggende i Stevns Kommune, som er en lille kommune med kun 24.000 indbyggere. For hvad kommer det til at betyde, når der kommer 50.000 besøgende gæster til Stevns Klint Besøgscenter?

Her bliver det helt centralt, at vi formår at skabe en god oplevelse for vores gæster samt at bruge ’UNESCO Verdensarv’ som katalysator til at skabe en positiv udvikling for turisme, bosætning og oplevelsesøkonomi. Det handler om ikke at lave nedslidning på UNESCO Verdensarven, de mennesker, der bor her, eller det miljø, som der er.  Der er et helt unikt miljø på Stevns, som vi skal fastholde, selvom der kommer flere mennesker hertil, fortæller Steen Bonke Sørensen.

Hvad er ifølge jer Danmark største styrke som turistdestination?

Gennem hele mit liv har jeg windsurfet, og jeg derfor rejst meget langs de danske kyststrækninger for at finde det helt rigtige spot til at komme vandet. Danmark er et helt utroligt smukt sted – et sted med et unikt særpræg. Samtidig er vi autentiske; vi er mennesker, der bekymrer os om andre mennesker. For mig at se, er det vigtigt at vi bliver ved med at være autentiske. Her kommer der eksempelvis ingen tyske skilte, selvom der kommer tyske turister. Vi har danske skilte. Jeg tror, at det er vigtigt for os, at vi beholder vores identitet, så turisterne oplever Danmark og ikke et turismefokuseret Danmark.

 
 

 

 

Cecilie Poulsen
Skrevet af:

Cecilie Poulsen

Relateret indhold