Charlotte Broman Mølbæk, Zenia Stampe (R), Birgitte Bergman (C), og Jan E. Jørgensen (V)

10.11.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Nyheder

4 partier: Erhvervet fortjener langt større anerkendelse

Fire erfarne folketingspolitikere (R, V, K og SF) var sat stævne til DI Turisme og Oplevelsers årsdag. De blev hurtigt enige om, at erhvervet fortjener langt større anerkendelse. Helt så nemt var det dog ikke for de folkevalgte at blive enige om, hvordan erhvervet skal supporteres politisk.

Jan E. Jørgensen (V), Birgitte Bergman (C), Zenia Stampe (R) og Charlotte Broman Mølbæk (SF) deltog med overbevisende engagement på DI Turisme og Oplevelsers årsdag onsdag d. 9. november. De fire erfarne folketingspolitikere var inviteret til samtale om turisme,- kultur- og oplevelseserhvervets vilkår, og der blev ikke nogen tvivl om, at politikerne er klar over den kæmpemæssige rolle, som erhvervet spiller på så mange planer:

Turismen og kulturen genererer alle de mange usynlige ringe, som tilsammen skaber symbioser, der er uvurderlige. Deri findes et væld af forskellige former for bundlinjer og perspektiver, som vi bør have øje for - Zenia Stampe, Kulturordfører for Radikale Venstre

Denne uddelte holdning blandt paneldeltagerne blev bakket op af undersøgelsen netop forinden fremlagt af Morten Grantzau Nielsen, underdirektør i DI Økonomisk Politik og Analyse, som for alvor satte to streger under branchens betydning og værdiskabelse. Og i en tid med krise på krise på krise er dette heldigvis synliggjort:

Måske ville det være lettere at arbejde med, hvis der var et turismeudvalg på Christiansborg Charlotte Broman Mølbæk, SF

Fra de fire lyder det dog ikke som om, der er udsigt til flere turismeordførere i det nye Folketing. Hverken SF eller Radikale har umiddelbart planer om at ændre på deres prioritereringer, og Jan E. Jørgensen forklarede, at antallet af ordførerskaber også afhænger af partiets mandater. Trods Venstres tilbagegang ved valget er der dog en forventning om, at de fortsat vil have en turismeordfører fremadrettet.

Både-og, ikke enten-eller

Turismeerhvervet oplever ofte udfordringer i mødet med det politiske system ved behandlingen af erhvervet som et enten-eller. Ofte bliver virksomhederne mødt med en opfattelse af enten at være kulturinstitution eller en kommerciel virksomhed. Og denne opfattelse er meget langt fra virkeligheden, hvor langt størstedelen af erhvervets virksomheder rummer begge dele: ”Vi er et erhverv. Og vi uddanner samtidig mennesker i, hvad det vil sige at have et arbejde - også mange mennesker på kanten af arbejdsmarkedet”, lød det fra Christian Woller, adm. direktør i Legoland undervejs i den politiske samtale.

Der var dog en hvis enighed og anerkendelse at spore i panelet hos bl.a. Venstres Jan. E. Jørgensen:

Vi skal være meget bedre til ikke at sige ”enten eller”, ”kultur eller erhverv”. Denne branche rummer nemlig i høj grad begge dele, og skal behandles derefter - Jan E. Jørgensen, Kulturordfører for Venstre

Konservatives Birgitte Bergman understregede da også, at erhvervet fortjener ildsjæle, som brænder for turismen, og som forstår sig på netop denne særlige branche:

Christiansborg mangler forståelse for turismens betydning for landet, og jeg vil derfor gerne – ligesom Søren Pape Poulsen gjorde det tidligere i dag – opfordre erhvervet til at uddanne politikerne i, hvad jeres branche gør for landet Birgitte Bergman, Konservative Folkeparti

Afsluttende fik Birgitte Bergman også udtrykt sin frustration over den manglende finansiering i den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme, som også DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen italesatte senere på årsdagen. Hvis man ønsker, at strategien rent faktisk skal ud og leve, og at målsætningerne realiseres, så skal ansvaret løftes i fællesskab. Erhvervet har længe bevist sit værd, og det er på tide at erhvervet for alvor mærker det politiske boost, som det fortjener, pointerede Birgitte Bergman.

Mette Højgård Nielsen
Skrevet af:

Mette Højgård Nielsen

Relateret indhold