05.12.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Nyheder

Tag på en rejse 600 år tilbage i tiden

På Middelaldercenteret ved Nykøbing på Falster kan besøgende tage tilbage til middelalderen og gennem levende formidling opleve, hvordan det var at leve og bo i den tidsperiode.

DI Turisme og Oplevelser har været på besøg hos Middelaldercentret på Falster for at tegne et virksomhedsportræt af den selvejende institution. Dette kan ses i videoen nedenfor.

Middelaldercentret er et eksperimentalt arkæologisk forsøgscenter, et Videnspædagogisk Aktivitetscenter samt en kulturattraktion for turister, skoleklasser, børnehaver og entusiaster, og Middelaldercenteret drømmer stort og har mange planer for fremtiden - både på den korte og lange bane.

Video fra besøget

”Vi tænker stort”  

Middelaldercenteret arbejder med en målsætning om 70.000 årlige gæster. For at nå målet vil centeret udvide sæsonen og afprøve nye formater. Derudover søger Middelaldercenteret om midler til opførelsen af et helt nyt formidlingscenter.

Vi tænker stort, og vi ønsker os et formidlingscenter, så vi kan udvide sæsonen, tilbyde forløb til skoler og børnehaver, og så vil vi gerne kunne rumme alle de nye turister, der forventes at komme med Femern-forbindelsen Thit Birk Pedersen, museumsinspektør

Middelaldercenteret har allerede forberedt en del projekter for 2023:

”Vi åbner bl.a. en helårsskoletjeneste med fokus på den levende formidling, som også formår at fange og inspirere særligt de børn, som ofte er stille i det almindelige klasseværelse. Vi får mange positive tilbagemeldinger fra lærere, som oplever, at børn, der sjældent rækker fingeren i vejret, brillierer i Middelaldercenterets rammer, hvor læringen sker på helt anden vis,” fortæller Thit Birk Pedersen og forklarer, at Middelaldercenteret opretter skolehaver til brug ved undervisning i historie, madkultur og bæredygtighed.

Børnene skal så frø, og så skal de passe og pleje haverne og til sidst høste planterne og lave et historisk måltid til fælles spisning. I processen lærer børnene en masse om historie og kultur men også om bæredygtighed og nøjsomhed. Vi mener, at dannelse er en livslang proces, som skal begynde fra børnene er helt små Thit Birk Pedersen, museumsinspektør

De frivillige mangler

I sommersæsonen er Middelaldercenteret afhængig af frivillige, som med rollespil og kostumer er afgørende for den levende formidling. Derfor er det en væsentlig udfordring for institutionen, at interessen for at være frivillig er dalende. Som modtræk har centeret etableret gratis opstartskurser og udviklet workshops, der skal øge interessen for at være frivillig.

”Vi er meget afhængige af vores frivillige. Desværre er interessen ikke så stor som tidligere, og det kan være udfordrende at opretholde vores levende formidling. Vi har dog mange fantastiske frivillige, men det kræver lidt mere fodarbejde at få nye til, og det er derfor noget, vi aktivt arbejder med,” siger museumsinspektøren og tilføjer:

”I samarbejde med Guldborgsund Kommune har vi også en del folk i jobtræning. Vi kan rumme mange forskellige mennesker, og nogle af de borgere, der ikke kan finde en plads på arbejdsmarkedet, finder nogle andre muligheder hos os. Her indgår de i det daglige arbejde på mange forskellige planer.”

Astrid Kjelgaard
Skrevet af:

Astrid Kjelgaard

Relateret indhold