05.01.23 Turisme og oplevelser Nyheder

Ny Prognose: Krigen i Ukraine udsætter den fulde genopretning af luftfarten

I en ny prognose fra Eurocontrol belyses det hvordan krigen i Ukraine udsætter den fulde genopretning af flytrafikken i det europæiske luftrum, som først i 2025 forventes at være på samme niveau som i 2019.

Den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol, der følger den løbende udvikling af flytrafikken, har netop offentliggjort deres analyse af udviklingen af luftfartsoperationerne i 2022, samt en prognose for udviklingen af luftfarten frem til 2025.

Eamonn Brennan. direktør for Eurocontrol, har i den forbindelse udtalt sig omkring luftfartens udvikling overfor Check-In.dk.

83% genopretning over hele året

I løbet af 2022 var den europæiske flytrafik både påvirket af COVID-varianten Omikron og sidenhen af Ruslands invasion af Ukraine, som har resulteret i en energikrise der ligeledes påvirker luftfarten.

På trods af disse udfordringer, landede årets operationer alligevel på 83% af 2019-niveauet og i løbet af sommerperioden var genopretningen helt oppe på 86%. Især lavprisflyselskaberne repræsenterede i denne sammenhæng et højt genopretningsniveau, som trak gennemsnittet op.

Tallene er vendt til luftfartens favør. Forudsigelserne om ophobet efterspørgsel var korrekte, og folk har vist deres ønske om at komme i luften igen, efterhånden som pandemien er kommet under kontrol, med sommerniveauer på 90% eller mere. Der er stadig betydelig volatilitet og opsvinget er ujævnt på tværs af sektorer, men flyselskaber og lufthavne var i 2022 i stand til at genopbygge deres balancer og fortsætte med at investere Eamonn Brennan, direktør for Eurocontrol

På vej mod fuld genopretning i 2023

I 2023 forventer Eurocontrol at genopretningen kan nå helt op på 92 procent. Dette er lidt lavere end tidligere prognoser, hvilket skyldes krigen i Ukraine. Dermed sigter Eurocontrol på nuværende tidspunkt efter, at 2025 bliver året, hvor flytrafikken vil være tilbage på samme niveau som i 2019.

De danske tal er dog knap så rosenrøde som det europæiske gennemsnit og operationer i 2022 lå på omkring 75% sammenlignet med 2019. Men også de danske tal kan forventes at være på vej mod en fuld genopretning: I december 2022 offentliggjorde Aalborg Lufthavn, at de fra april 2023 tilbyder en direkte rute til New York. Dette er den første direkte rute fra Jylland til USA og det forventes både at gavne det jyske erhvervsliv og fritidsrejsende. Nye ruter som denne er dermed et tegn på, at luftfarten er på vej mod samme niveau som i 2019 og Eurocontrol belyser overfor Check-In.dk en optimisme i forbindelse med genopretningen af luftfarten:

Ikke desto mindre, og på trods af den igangværende tragedie i Ukraine, har vores sektor bevist sin modstandsdygtighed og vi er optimistiske med hensyn til fremtiden, hvor den europæiske lufttrafik vil komme sig fuldt ud i 2025 Eamonn Brennan, direktør for Eurocontrol

Relateret indhold