14.03.23 Turisme og oplevelser Nyheder

I 2025 er Aalborg Lufthavn CO2-neutral

I forbindelse med at bidrage til den bæredygtige omstilling, arbejder Aalborg Lufthavn med en ambitiøs vision, der dikterer at lufthavnen i 2025 er CO2-netutral.

Som led i bestræbelser på at understøtte og bidrage til en bæredygtig omstilling, er Aalborg Lufthavn gået struktureret til værks i arbejdet for at nedbringe lufthavnens CO2-aftryk betydeligt. Visionen er, at både lufthavn og flytrafik – indgående som udgående – skal være CO2-neutral i 2025, men allerede om 2 år regner lufthavnen med alene at være CO2-neutral.

For at strukturere arbejdet med den bæredygtige omstilling er Aalborg Lufthavn tiltrådt det internationalt anerkendte program for lufthavne, Airport Carbon Accreditation. Således har Aalborg Lufthavn fået mulighed for at identificere bl.a. lufthavnens emissionskilder samt processer for styring og neutralisering af CO2-emissioner. Med udgangspunkt i programmets forskellige steps har Aalborg Lufthavn nedbragt sit CO2-aftryk betydeligt, bl.a. gennem løbende udskiftning af brændstofdrevet handling-udstyr til elektrificeret handling-udstyr og implementering af energistyringssystem, som giver mulighed for monitorering og styring af energiforbruget i lufthavnen.

Men optimering af egne rammer er ikke nok for at nå det ambitiøse mål om en CO2-neutral lufthavn i 2025. Netop derfor har Aalborg Lufthavn indgået samarbejdet med Limfjordsøen Egholm beliggende lige ud for lufthavnen, hvor et nedlagt svinelandbrug er forvandlet til et lokalforankret biodiversitetsprojekt. Her har Aalborg Lufthavn beplantet arealet med vedvarende græs, som kan kompensere for den CO2-udledning, som lufthavnen på nuværende tidspunkt ikke selv kan reducere. 

Igennem de sidste mange år er der blevet arbejdet målrettet med at reducere Aalborg Lufthavns CO2-aftryk. Vi er kommet langt med blandt andet at skifte til LED-belysning og til el-køretøjer, men for at blive CO2-neutrale er klimakompensation en nødvendighed. Og nu har den helt rigtige løsning budt sig, hvor vi både sikrer tilstrækkelig kompensation og samtidig bidrager til vores nærområde Niels Hemmingsen, lufthavnsdirektør

Fun fact

Vidste du, at du i Aalborg kan opleve intet mindre end verdens bedste lufthavnslounge?

Da den nordjyske lufthavn i 2021 blev kåret til verdens bedste lufthavns lounge, baseret på gæstevurderinger fra KLM og Air France, ringede de hele vejen fra Dubai for at høre, hvordan man lykkedes med at skabe de bedste rammer for en lufthavnslounge.

Spørger man lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen, så findes svaret bl.a. i det helt særlige nærvær som findes i lufthavnen.

Mette Højgård Nielsen
Skrevet af:

Mette Højgård Nielsen

Relateret indhold