Getty Images
23.05.23 Turisme og oplevelser Nyheder

Uro i lufthavnen rammer hele turisme- og oplevelseserhvervet

De 11 største danske turismeorganisationer opfordrer transportminister Thomas Danielsen (V) til at gå ind i sagen.

Situationen i Københavns Lufthavn er en voldsom trussel på sommerens turisme, og situationen er uholdbar og særdeles akut.

Naviairs kapacitetsbegrænsninger går nemlig ikke kun ud over passagererne og luftfarten. Konflikten rammer også hele turisme- og oplevelseserhvervets værdikæde; herunder hoteller, restauranter, rejsearrangører, kulturinstitutioner og attraktioner.

En aftale skal på plads før højsæson

Alene i april 2023 var 45 procent af de godt 19.000 ankomster og afgange forsinket mere end et kvarter. Det påvirkede en million rejsende. Dertil kom 400 aflysninger, der ramte omkring 60.000 rejsende.

Situationen forværres dag for dag, og med den verserende konflikt er der kun udsigt til at problemerne eskalerer proportionalt med sommertravlheden og det stigende antal operationer i lufthavnen frem mod sommerferien.

En holdbar løsning skal sikres

For at undgå en katastrofesommer, skal Naviairs ledelse og flyvelederne hurtigst muligt have landet en aftale, så der kommer ro på planlægningen af trafikafviklingen frem mod højsæsonen.

Naviair er et statsligt selskab, og det er turisme-aktørernes vurdering, at der er behov for politisk handling for at få parterne til forhandlingsbordet.

Lykkedes det ikke, vil det gøre skade på dansk turisme, erhvervslivet og luftfarten på både kort og langt sigt.

Relateret indhold