10.10.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Blog

I mørket tændes lys – og det har vi brug for

På trods af energikrise og høje elpriser tændes snart tusinde lys i mørket. Det danske kultur- og oplevelseserhverv går nu ind i anden del af årets sæson, og her spiller lys en væsentlig rolle.

Med særligt fokus på energibesparende tiltag åbnes dørene landet over til særlige arrangementer i efterårsferien og julen. Hvor ville det være trist, hvis vi skulle være det foruden, skriver chef for Turime og Oplevelser Maria Krüger Torp i Avisen Danmark.

At tænde lys og bruge strøm i denne tid er ikke det samme som at ignorere tidens energikrise. Tværtimod har krisen i yderligere grad ansporet oplevelses- og kulturerhvervet til at dreje på alle håndtag, aktivere alle tænkelige indsatser og sætte energibesparende tiltag øverst på agendaen. Der bliver skruet ned for lysstyrken, gamle pærer er skiftet ud med LED, fakler og bål tages i brug, der anvendes genopladelige batterier, der slukkes uden for åbningstid, og antallet af varmelamper minimeres.

Uden lys ingen oplevelser

At kunne tilbyde efterårsferie i mørket, halloweentemaer, julemarkeder, høstfest, lysfestival, (u)hyggelige aktiviteter i skumringen og en pause under en varmelampe er en helt afgørende del af forretningen i det danske oplevelseserhverv. Vi har alle brug for lys i mørket, og det har erhvervet også. Derfor bør vi glæde os over, at vi heldigvis ikke skal undvære de særlige oplevelser med familie og venner i den mørke tid.

Hos landets førende forlystelsesparker benyttede hele 650.000 gæster sig sidste år af de særlige halloweenoplevelser i oktober måned, og dermed står det klart, at aktiviteterne i indeværende måned har en ganske væsentlig betydning for erhvervet. Oven på to år med voldsomme coronanedlukninger og restriktioner er det derfor afgørende for attraktionerne at holde åbent og ikke igen lukke ned. Denne gang grundet en ny krise.

Heldigvis agerer Kultur- og oplevelseserhvervet sig overmåde ansvarligt i denne tid, og der er derfor ingen grund til bekymring, hvis man planlægger et efterårs- eller vinterbesøg hos en af landets mange attraktioner. Der er heller ingen grund til at rynke på brynene over den smukke belysning, for det er værd at bemærke, at vi hver især som individer bruger langt mere strøm ved at blive hjemme og se tv end ved, at vi sammen oplever den samme mængde strøm på én gang. Så husk blot at slukke for kontakten, før du tager afsted på oplevelser i mørket.

Der er heller ingen grund til at rynke på brynene over den smukke belysning, for det er værd at bemærke, at vi hver især som individer bruger langt mere strøm ved at blive hjemme og se tv end ved, at vi sammen oplever den samme mængde strøm på én gang. Maria Krüger Torp, Chef for DI Turisme & Oplevelser

Det er kort sagt vigtigt, at vi ikke bebrejder danske virksomheder, at de tænder lys som en del af deres produkt. Det er vigtigt, at vi hver især gør vores, og vi kan med rette forvente det samme af landets virksomheder. For det gør de.

Hver indretter sig, som man kan i denne tid. For nogen bliver regningen for høj, og initiativer derfor aflyst. For andre vil regningen for at slukke på knappen være langt højere, fordi gæsterne så må gå forgæves. Som indbygger i hovedstaden kan jeg ærgre mig over, at jeg i år ikke skal stå på skøjter ved Frederiksberg Have, idet kommunens budget ikke kan holde til de stigende energipriser. Samtidig kan jeg dog glæde mig over, at jeg fortsat skal nyde julelysene på Strøget. Lad os alle begejstres over, at der stadig vil være lys og aktiviteter i mørket. For hvor ville det dog være trist, hvis vi skulle være det foruden.

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold