08.12.22 Turisme og oplevelser Blog

Glædelig jul og godt turismeår

Julen og hyggestunderne i familiens skød venter om hjørnet, men hvad venter turismen på den anden side af nytåret? 2020 blev et coronaår, 2021 blev et coronaår, mens 2022 blev et år med energikrise og inflation på det højeste niveau i mere end 40 år. Prognoserne viser dog en forsigtig optimisme for turismen i 2023.

Putins invasion af Ukraine har sendt rystelser gennem verdensøkonomien. Krigen har skabt konsekvenser, som vi alle indirekte mærker hver dag, og de store tandhjul i den globale økonomi drejer i den gale retning.

Usikkerhed er et grundvilkår i den aktuelle sikkerhedspolitiske og økonomiske situation, og det gør det svært at planlægge for 2023. Ikke mindst for turismen, som stadig trækkes med konsekvenserne af coronapandemien. Dog udarbejder en række internationale organisationer prognoser for turismens udvikling på kort og længere sigt, og her tegner der sig et grundlag for en forsigtig – dog skrøbelig – optimisme.

Prognoserne, som du kan nærlæse i næste artikel i nyhedsbrevet, fra blandt andet UN World Tourism Organization, World Travel & Tourism Council og Tourism Economics viser, at Danmark generelt er kommet nogenlunde helskindet igennem de seneste års krise. På verdensplan er turismen i Europa kommet stærkest igen i sammenligning med de øvrige kontinenter, og Danmark forventes at komme ud af 2022 med en stigning i overnatninger på 10 pct. i forhold til 2019.

Dog er der store regionale og omsætningsmæssige forskelle. Mens antallet af overnattende i feriehuse og camping er vækstet stærkt på baggrund af stor intraeuropæisk interesse fra især Tyskland og Holland, mangler både krydstogtturisterne og storbyturisterne fortsat i udpræget grad. Særligt langdistancegæsterne må vi endnu se langt efter. Samtidig er den indenlandske turisme steget markant, og interessen for at udforske Danmark står stærkt.

Prognosernes forsigtige optimisme skyldes for det første, at vi på nuværende tidspunkt har et solidt udgangspunkt, men også at flytrafikken er godt på vej tilbage med adskillige ruter, der (gen)åbner i det nye år. Desuden vægter danskernes og nærmarkedernes interesse højt, men optimismen er skrøbelig. Den internationale økonomiske udvikling udgør den primære risiko for tilbageslag i turismen både for virksomhedernes driftsomkostninger og for forbrugernes økonomiske råderum. Inflationen ventes fortsat at være på et højt niveau i 2023, og der forventes en negativ vækst i Europas største økonomi i Tyskland.

Optimismen lever, men turismen må - som mange andre erhverv - endnu engang væbne sig med tålmodighed, navigere i ukendte rammer og forberede sig på, at uforudsigeligheden fortsætter et stykke tid endnu.

Med ønsket om en glædelig jul og et godt turismeår

Maria Krüger Torp
Chef for DI Turisme og Oplevelser

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold