12.04.22 Turisme, Kultur & Oplevelser Blog

København skal igen være centrum for superevents

Ambitionsniveauet er højt, når Københavns nyudnævnte kultur- og fritidsborgmester, Mia Nyegaard, i et stort interview med Berlingske foreslår, at København skal være vært for OL i 2036. I DI støtter vi borgmesterens vision om et København, der er hjemsted for nogle af de største events, men det vil kræve en helt anden indsats end den, vi ser i dag, hvis København skal have en pipeline fuld af store events.

Københavns nye kultur- og fritidsborgmester foreslår, at OL i 2036 skal afholdes i København. I DI hilser vi borgmesterens høje ambitionsniveau velkommen, men tvivler også på, at lige netop dette event vil komme til den danske hovedstad. Det er svært at se, hvordan det kan lade sig gøre rent praktisk.

Hvad, der til gengæld godt kan lade sig gøre, er at tiltrække andre superevents. Det har vi netop set sidste år med EM og i år, hvor Tour de France skydes i gang med tre etaper i Danmark. De to eksempler er resultaterne af en langvarig indsats, der har stået på i det meste af et årti. Det kræver lange, seje træk at vinde retten til at arrangere store superevents. Desværre efterlader den nuværende indsats meget at ønske, og pipelinen er næsten tom.

Vi må stille os selv det spørgsmål, om det nuværende setup er det rette. For en håndfuld år siden trak Københavns Kommune midlerne til tiltrækning af events ud af Wonderful Copenhagen og etablerede i stedet et eventråd, der mødes tre gange om året. Tre årlige møder er ikke meget, hvis København endnu engang på imponerende vis skal være vært for en række store events i de næste 8-10 år. Skal vi lykkes med at bringe København tilbage som centrum for superevents, skal setuppet gentænkes. Indsatsen skal samles, og der skal tilføres der flere ressourcer og flere midler. Det vil være det rigtige sted at starte, hvis vi skal genopbygge en flot pipeline for hovedstaden.

Royal Arena er et godt eksempel. Københavns kommune har brugt mere end 300 mio. kr. på at bygge den smukke multiarena, som er placeret i byudviklingsområdet Ørestad Syd i København med metro lige til døren. I arenaens første 4-5 år så vi en flot pipeline med store events, såsom VM i ishockey, EM i Svømning, VM i håndbold og VM i badminton. Men herefter er der umiddelbart ikke flere af den slags events på vej. Det er i sig selv uforståeligt, når man har brugt så mange penge på så fantastisk en arena.

Det er bredt kendt, at de største sport- og kulturevents tiltrækker en stor volumen i turister – herunder internationale turister - og skaber et højt forbrug gennem overnatning, bespisning, oplevelser og transport mv. Samtidig er disse events vigtige platforme for markedsføring og branding af Danmark, København som hovedstad og landets smukke destinationer. Derfor er tiltrækning af events et af de vigtige greb, der skal få turismen i København tilbage på sporet.

Derfor er der brug for en ambitiøs og struktureret tiltrækningsindsats, der sørger for, at hovedstaden er med i de store budrunder inden for sport og internationale konferencer og messer. København skal prioritere flere investeringer i og skabe bedre rammer for tiltrækning af superevents. Det arbejder vi for i DI Turisme og oplevelser.

Har I spørgsmål, indspark eller andet, er I som altid mere end velkomne til at tage fat i os.

De bedste hilsner,

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Maria Krüger Torp

Chef for DI Turisme & Oplevelser

  • Direkte +45 3377 3464
  • Mobil +45 2625 6230
  • E-mail mkto@di.dk

Relateret indhold