Vilkårene for samhandlen med Nordirland adskiller sig på flere punkter fundamentalt fra de regler og procedurer, der gælder ved handel med de øvrige selvstyrenationer i Storbritannien, herunder England, Skotland og Wales. Det skyldes, at det er et af de bærende elementer i EU’s udtrædelsesaftale med Storbritannien, at der ikke må ske brud på fredsaftalen mellem Irland og Nordirland - den såkaldte ”Good Friday Agreement” - fra 1998. Fredsaftalen indebærer, at der ikke må opstå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.
Nordirland har derfor fået en særstatus, da landet er trådt ud af EU som en del af den britiske union, men stadig følger mange af EU’s regler. Som virksomhed, der handler med Nordirland, skal man på den baggrund være opmærksom på nedenstående regler og vilkår, der adskiller sig fra EU’s samhandel med England, Skotland og Wales.
Udtrædelsesaftalen indebærer, at Nordirlands parlament efter fire år fra udløbet af overgangsperioden for Storbritanniens EU-medlemskab kan vedtage med simpelt flertalt, at EU’s regler ikke længere skal gælde for Nordirland. Sker det, vil der være en overgangsperiode på to år, hvor EU og Storbritannien skal finde en ny løsning for grænsen mellem Irland og Nordirland.
Told
- Nordirland følger regler og procedurer i EU’s toldunion. Derfor betragtes handel med Nordirland som intern EU-handel. Virksomheder i EU handler derfor med Nordirland efter de samme enkle toldprocedurer som ved samhandel med et EU-land.
- England, Skotland og Wales følger derimod Storbritanniens toldregler. Derfor er der toldkontrol, når varer fragtes på tværs af Det Irske Hav. Desuden skal man følge de transitprocedurer, der er aftalt mellem EU og Storbritannien, hvis man fragter varer via England, Skotland og/eller Wales til Nordirland.
- Trods forskellige regelsæt er Nordirland en del af Storbritanniens toldområde. Det betyder, at Storbritannien har ret til at inkludere Nordirland i deres handelsaftaler med tredjelande.
Moms
- Momsangivelse og -betaling skal ligeledes følge EU-reglerne, da varehandel med Nordirland betragtes som intern EU-handel.
- Virksomheder i EU kan ligeledes bruge One-Stop-Shop til at angive og betale moms i Nordirland.
- På samme måde kan virksomheder i Nordirland anvende One-Stop-Shop til at angive og betale moms i EU.
Produkt- og mærkningskrav
- Nordirland følger EU’s produkt- og mærkningskrav. Derfor skal et produkt opfylde kravene til EU’s CE-mærke for at kunne markedsføres og sælges lovligt i Nordirland.
- For produkter, der kræver certificering ved tredjepart, skal man bruge et EU-baseret bureau, hvis produktet også skal afsættes i et EU-land. Benytter man derimod et britisk baseret certificeringsbureau, skal man påføre en kombination af CE- og det særlige UKNI-mærke. Denne kombination giver adgang til at afsætte produktet i hele den britiske union, men ikke i EU’s indre marked.
- Da Nordirland følger andre produkt- og mærkningskrav end England, Skotland og Wales, foretages der en risikobaseret kontrol af produkter, som fragtes på tværs af Det Irske Hav.
Sanitære og fytosanitære krav (SPS)
- Nordirland følger EU’s SPS-regler for handel med levende dyr, animalske og plantebaserede produkter.
- Da Nordirland følger andre SPS-regler end England, Skotland og Wales, foretages der systematisk kontrol af levende dyr, animalske og plantebaserede produkter, som fragtes på tværs af Det Irske Hav.