Nye regler for generationsskifte vedtaget
Folketinget har 8. april 2025 vedtaget et lovforslag, der udmønter aftalen om bedre vilkår for generationsskifte (Aftale om Et stærkere erhvervsliv fra juni 2024).
Den nye lov giver familievirksomheder i Danmark de mest markante forbedringer i 25 år. Danske familievirksomheder bliver trukket ud af et komplekst skattekaos, og for manges vedkommende vil omkostningerne ved generationsskifte blive mere rimelige. Men vigtigst af alt, så giver det virksomhederne vished, så de bedre kan planlægge fremtiden.
Hovedpunkterne i de nye ændringer:
- Skattesatsen sænkes til 10 pct. af virksomhedens værdi fra 15 pct.
- Virksomhederne får retskrav på skematisk værdiansættelse:
- Skematikken minder om aktie- og goodwillcirkulærerne. Levetid på goodwill (op til 15 år) fastsættes skematisk ud fra to variable: Det gennemsnitlige afkast på den investerede kapital og den gennemsnitlige omsætningsvækst (de seneste fem år). Værdien af goodwill antages fortsat at henfalde over sin levetid.
- Værdien beregnes på baggrund af seneste fem regnskabsår.
- Virksomheden har mulighed for at fravælge den skematiske værdiansættelse, hvis det kan godtgøres, at den skematiske værdi overstiger handelsværdien.
- I den skematiske værdiansættelse forenkles opgørelsen af værdien af virksomhedens goodwill, hvilket indebærer, at det såkaldte ”tillæg for udviklingstendens” udgår af lovforslaget.
- Søskende vil fra 2027 blive betragtet som ”nær familie” i forhold til både bo- og gaveafgift.
- Ejendomsvirksomheder kan fremover overdrages med skattemæssig succession og til nedsat afgift, hvis familien har den bestemmende indflydelse i ejendomsvirksomheden.