02.11.17 DIB Blog

Kæmpe grænsehandelspakke er et skattepolitisk Kinder-æg

Skattepolitisk chef Jacob Bræstrup, Dansk Industri, blogger om ny grænsehandelspakke.

Så kom Skatteministeriets rapport om potentialet i at sanere det virvar af
punktafgifter, som gør det dyrere at være dansker – og mere bøvlet at drive
virksomhed i Danmark. Ministeriet anbefaler blandt andet en afskaffelse af
afgifterne på kaffe og te samt den særlige tillægsafgift på alkoholsodavand. 
 
Ministeriets forslag vil betyde 400 millioner kr. mindre i statskassen.

Der er flere afgifter, der kan fjernes og sænkes til fordel for både forbrugerne, som betaler – og for de virksomheder, der bøvler med opkrævningen. Jacob Bræstrup, Skattepolitisk chef

Regeringen har allerede i sit erhvervsudspil afsat ca. 300 millioner kr. til formålet. Størstedelen er dog øremærket en afskaffelse af de bøvlede nøddeafgifter. Og Dansk Folkeparti har foreslået at fjerne afgiften på pant-emballage samt at aflyse næste års planlagte afgiftsforhøjelser. Sammen med Skatteministeriets anbefalinger bringer disse politiske ønsker det samlede tab for statskassen op over 900 millioner kr.

Men hvorfor stoppe der? Der er flere afgifter, der kan fjernes og sænkes til fordel for både forbrugerne, som betaler – og for de virksomheder, der bøvler med opkrævningen. Et oplagt svar er selvfølgelig, at pengene skal findes først.

Det kan de heldigvis nemt. I 2010 indførte regeringen en såkaldt ”grøn check”, der skulle kompensere husholdningerne for nye og kommende forbrugsafgifter. Checken er siden både hævet og sænket og udgør i dag godt 150 kr. om måneden for en familie på fire, hvis begge forældre tjener under 19.000 kr. om måneden. Tjener de mere, er checken mindre, og nogle familier får ingenting.

At afvikle checken vil frigøre ca. 2,3 milliarder kroner til afgiftslettelser. Hertil kommer 300 millioner kr. fra Dansk Folkepartis forslag om at lade tobaksafgifterne følge inflationen.

For de penge er der plads til også at afskaffe afgiften på is (herunder på luft i soft-ice) samt til at barbere ca. 2/3 af afgiften på slik og chokolade. Og så kan det sikre, at ingen punktafgifter (ud over på tobak) stiger frem til 2025.

Om det er et godt bytte afhænger selvfølgelig af familiens forbrug. For at belyse spørgsmålet kan man se på, hvor meget de nævnte punktafgifter i dag påvirker prisen på en række typiske varer:

· Pose med 250 gr. te: +2,30 kr.

· Pose med ½ kg. kaffe: +4,80 kr.

· Dåse med 33 cl. cider (ud over alm. vinafgift): +3,25 kr.

· Pose med 250 gr. mandler: +10,90 kr.

· 1 liter is: +8,75 kr.

· 200 gr. slik eller chokolade: +6,50 kr.

Der skal ikke købes meget, før den grønne check er tjent hjem. Og mens checken er fastlåst i kroner og ører (og derfor gradvis mister sin værdi), så vil alle de nævnte afgifter løbende blive sat op frem mod 2025 – hvis altså ikke politikerne stopper det med en grænsehandelspakke.

For Danmark er gevinsten klar: En grænsehandelspakke som den præsenterede vil løfte arbejdsudbuddet med over 2000 personer. Den vil fjerne bøvl hos virksomhederne for et trecifret millionbeløb. Og så vil den flytte økonomisk aktivitet fra udlandet til Danmark ved at reducere grænsehandel. Kort sagt, et skattepolitisk Kinder-æg.

Jacob Bræstrup

Jacob Bræstrup

Skattepolitisk chef

  • Direkte +45 3377 3426
  • Mobil +45 2020 3232
  • E-mail jcb@di.dk