04.10.18 DIB Blog

Blog: FN skal købe flere innovative og bæredygtige løsninger

Danmark ligger i top ti over de lande, der leverer mest til FN. Men danske virksomheder kunne levere endnu mere, hvis FN fik styrket fokus på innovation og bæredygtighed. Det blogger Marie Gad - DI’s fagleder for strategi- og organisationsudvikling om - på bagkant af FN’s årlige generalforsamling i New York.

Danske virksomheder er konkurrencedygtige på et globalt marked – og derfor på i top ti over de lande, der leverer mest til FN. Men det kunne være endnu bedre, for virksomhederne udvikler hele tiden nye, smartere og mere bæredygtige løsninger, som verden kunne have gavn af - hvis FN skærpede blikket for innovation og bæredygtighed. 

Det oplevede jeg på nært hold, da FN sin årlige generalforsamling i New York i sidste uge.

Her tilbragte jeg en del af min tid med de iværksættere, der var i finalen i FN’s Solutions Summit. Det er en årlig konkurrence, som går ud på at fremvise og understøtte de bedste nye verdensmåls-løsninger.

Jeg deltog som det danske medlem i evalueringskomiteen, og var derfor med til at bedømme løsningerne. Og der var en fantastisk idérigdom og handlekraft blandt de ti finalister.

De kom alle med nye gode ideer, og de var alle i gang med at rulle dem ud i forskellige dele af verden. Kort sagt: De gør en konkret indsats her og nu, der bringer os nogle skridt nærmere opnåelsen af 2030-målene – ligesom rigtig mange danske virksomheder.  

Problemet er bare, at der er for få, der køber eller finansierer den type løsninger, så længe de er på et stadie, hvor de er testet, men ikke har nået stor skala.

FN køber hvert år ind for et beløb i omegnen af 18 milliarder USD, men bruger det ikke til at understøtte innovation for verdensmålene. Tværtimod har FN ry for at være en temmelig konservativ indkøber.

Tilskuerpladserne til Solutions Summit var da heller ikke fyldt op med indkøbere, der var ivrige efter at se de nye løsninger på deres felt og møde folkene bag.

I Danmark er billedet det samme.

Danmark er en af verdens største leverandører til FN-systemet. Det er vi først og fremmest, fordi en håndfuld virksomheder sælger varer som køretøjer, medicin, IT og kontorudstyr samt transport. Det er godt gået af dem, men de – og andre - danske virksomheder kan jo langt mere.

I et enkelt pilotprojekt, som en af FN-organisationerne gennemførte for nylig, var en dansk virksomhed med til at bevise, at både CO2-udledning og omkostninger kunne reduceres kraftigt, hvis indkøber og virksomhed samarbejder om det.

Den type samarbejde skal vi have langt mere af. Og det bidrager DI aktivt til.

I den kommende tid er vi med til at gennemføre to store arrangementer, hvor vi vil sætte spot på de danske virksomheders evner til at bidrage til en mere bæredygtig verden:

Den 19. oktober åbnes den store P4G Summit i Industriens Hus. Her er fokus på at udvikle, accelerere og ”showcase” innovative partnerskaber for verdensmålene.

Den 12.-13. november afholder vi desuden et indkøbsseminar i FN-Byen, sammen med udenrigsministeriet, med henblik på at sætte fokus på mulighederne for salg til FN.

På den måde håber vi, at kunne vise FN-indkøberne de mange stærke løsninger, som de danske virksomheder tilbyder.

Marie Gad

Marie Gad

Chef for Global udvikling og bæredygtighed

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold