15.10.18 DIB Blog

EU-topmøde: To spor for Brexit-toget inden endestationen

Anders Ladefoged, underdirektør og europapolitisk chef i DI, blogger op til denne uges EU-topmøde i Bruxelles, hvor Brexit deal/no deal står højt på dagsordenen.

EU27 og Storbritannien har nu i halvandet år været på en togtur, der med sine vilde sving, dramatiske loops og pludselige retningsskift snarere har lignet en nervepirrende Tivoli-rutsjebane end en rolig rejse mod en fælles destination.

Ifølge den oprindelige rejseplan skulle ”EU-topmødet oktober 2018” have været et af de absolut sidste stop på vejen til en Brexit-aftale. Vi får imidlertid ikke den længe ventede afklaring, når EU’s stats- og regeringschefer mødes på onsdag. Ikke desto mindre får Lars Løkke Rasmussen & co. til opgave at afkode de seneste signaler fra London og vælge ét af to mulige spor for Brexit-toget, der uanset hvad nærmer sig sin endestation.

Mind the gap: Et ordnet Brexit…

Hvis den britiske premierminister, Theresa May, inden topmødet viser både evne og vilje til kompromis, hvad angår det svære spørgsmål om at undgå grænsekontrol mellem Irland og Nordirland, så er der lys for enden af tunnelen. EU27’s stats- og regeringschefer vil aftale et ekstraordinært topmøde i november, hvor de sidste kommaer i den endelige udtrædelsesaftale kan forhandles færdig og underskrives.

En sådan aftale vil alt andet lige være godt nyt for dansk erhvervsliv. For det først kommer man en del af uvisheden til livs. For det andet vil man sikre en overgangsordning frem til udgangen af 2020, hvor UK følger al EU-lovgivning som hidtil. For det tredje vil virksomhederne ikke opleve store ændringer, hvad angår told i den overskuelige fremtid.

…eller klippeafgrunden?

Hvis stats- og regeringscheferne derimod ikke kan konstatere de ønskede fremskridt i forhandlingerne, vil risikoen for Brexit uden en aftale vokse. Også i dette tilfælde vil EU27 sandsynligvis afholde et ekstraordinært topmøde i november. Men dagsordenen vil så være, hvordan skaden ved et ”no-deal” Brexit kan minimeres for europæiske borgere og virksomheder.

Et sådant kaotisk Brexit-udfald vil bestemt ikke være i dansk erhvervslivs interesse. Det vil byde på usikkerhed, masser af nye barrierer for investeringer og handel, samt ingen tilpasningstid.

For at undgå dette spor skal Theresa May lykkes med en hårfin balancegang.

På den ene side skal hun i denne uge overbevise EU27 om, at den britiske regering gerne vil indgå en aftale, der respekterer det indre marked og fredsprocessen på den irske ø. På den anden side skal hun overbevise det britiske parlament – og sit eget parti – om, at hun ikke går på kompromis før tid og uden kamp.

Der skal en stram koreografi til for at få det hele til at spille. Og der bliver altså ingen endelig afklaring på Brexit-spørgsmålet, før det britiske parlament har stemt. Derfor fortsætter usikkerheden desværre – uanset hvilket spor, denne uges topmøde lægger an til.

 

Mere om Brexit

Læs: EU-Kommissionens notitser om, hvad virksomheder og andre bør forberede sig på i tilfælde af et ”no deal” Brexit

Læs: DI’s irske søsterorganisation IBEC’s råd til hvordan man som virksomhed kan forberede sig til Brexit

 

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold