15.11.18 DIB Blog

Blog: Brexit-aftale på plads, sådan fortsætter dramaet

Anders Ladefoged, underdirektør og europapolitisk chef i DI, blogger i kølvandet på den britiske regerings godkendelse af en Brexit-aftale.

Brexit-forløbet træder nu i sin (foreløbig) sidste og mest nervepirrende fase. Forhandlerne fra henholdsvis EU27 og Storbritannien er enige om en udtrædelsesaftale på 585 sider. Efter fem timers brandvarm debat blev den godkendt af et flertal i den britiske regering. Den 25. november er det så stats- og regeringscheferne fra EU27, der ifølge planen skal underskrive aftalen.

Denne udvikling er uden tvivl godt nyt for danske virksomheder. Risikoen for det værst tænkelige Brexit-scenarie – at Storbritannien forlader EU uden en aftale – er reduceret.

En god udtrædelsesaftale…

Indholdet af den indgåede aftale er også fornuftigt. Aftalen sikrer blandt andet en overgangsordning frem til udgangen af 2020, hvor virksomhedernes handel på det britiske marked kan foregå på samme vilkår som i dag. I løbet af overgangsordningen skal parterne forhandle om en fremtidig handelsaftale. Lykkes disse nye forhandlinger ikke inden for den aftalte – og meget korte – tidsramme, kan overgangsordningen forlænges.

Teksten indeholder også en garanti for, at der ikke opstår grænsekontrol mellem Irland og Nordirland, som har været det mest kontroversielle punkt i forhandlingerne de seneste måneder. Hvis denne såkaldte ”bagstopper” træder i kraft, vil hele Storbritannien være en del af en toldunion med EU. Det forventes ligeledes, at en toldunion derfor også vil ligge til grund for det fremtidige forhold. Det vil potentielt spare danske virksomheder for penge og bøvl med toldprocedurer ved grænsen – også efter overgangsperioden.

Bagstopper i Irland

EU-forhandlerne har udvist fleksibilitet for at imødekomme de politiske bekymringer i Storbritannien – ikke mindst for at forhindre en toldgrænse mellem Nordirland og resten af UK. Men når man nærlæser substansen i aftalen, fremstår det klart, at EU27 ikke går på kompromis med nogen af sine topprioriteter, navnlig hvad angår den afgørende balance mellem rettigheder og forpligtelser, som det indre marked byger på.

Den nordirske ”bagstopper” kan ikke, som nogen frygter, misbruges til at give briterne gratis adgang til det europæiske marked. Træder bagstopper-løsningen i kraft, vil hele Storbritannien fortsat være bundet af EU-regler, hvad angår skat, miljø, statsstøtte og konkurrenceret. Bagstopperen giver i sig selv ikke UK adgang til det indre marked for varer og tjenester. Der er derfor i udtrædelsesaftalen indbyggede incitamenter til at arbejde for en reel EU-UK frihandelsaftale efter udtrædelsesdatoen den 29. marts 2019. Bagstopper-ordningen forbliver derfor kun en nødløsning rettet mod fredsaftalen på den irske ø.

…men risikoen for ”no deal” Brexit ulmer fortsat

Det lyder meget godt alt sammen. Vi undgår et kaotisk ”no-deal” Brexit. Virksomhederne får en overgangsperiode. EU27 har været imødekommende over for UK men samtidig opnået sine forhandlingsmål og har fastholdt prioriteterne, hvad angår både det indre marked. Så kan vi vel endelig slappe af?

Svaret er desværre nej. Et flertal i den britiske regering godkendte i går aftes aftalen, men en række ministre har alligevel fratrådt i protest. Det er et bekymrende tegn, idet det afgørende slag stadig skal stadig stå i det britiske parlament. Kan premierminister May finde et flertal for sin hårdt vundne aftale?

Det er endnu uvist. En række medlemmer af parlamentet fra premierministerens eget parti har sagt, de vil stemme imod. Oppositionen i Labour forventes også stemme imod, da de så håber på at kunne vælte regeringen og selv tage magten. Alle øjne vil derfor være rettet mod London, hvor det politiske drama vil fortsætte.

Usikkerheden vedbliver, og derfor kan virksomhederne endnu ikke helt ånde lettet op. Man kan kun håbe på det bedste –at aftalen godkendes af både det britiske parlament og af Europa-Parlamentet inden den 29. marts 2019. Samtidig bør man stadig forberede sig på det værste – nemlig et Brexit uden en aftale. 

Fakta: Brexit-forberedelser

·          DI’s Brexit Toolkit er en værktøjskasse med inspiration til, hvordan du kan kortlægge de risici, som Brexit kan medføre for netop din virksomhed.

·          Erhvervsministeriets Brexit Tjekliste kan bruges til at skabe et overblik over, hvordan Brexit kan påvirke din virksomhed, og hvilke forandringer du bør forberede virksomheden på.

·          Udenrigsministeriets Brexit side samler danske ministeriers Brexit vejledninger. Her kan du blandt meget andet finde frem til vejledninger om told og toldprocedurer efter Brexit.

 

·        EU-Kommissionens notitser om, hvad virksomheder og andre bør forberede sig på i tilfælde af et ”no deal” Brexit

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold