22.02.18 DIB Blog

Rejseblog fra Dubai: Danske fødevarer i et af verdens største køkkener

Branchedirektør Leif Nielsen, Dansk Industri, blogger om eksport mulighederne i Mellemøsten, det seneste erhvervsfremstød til Dubai og den store fødevaremesse Gulfood 2018.

I denne uge har jeg haft fornøjelse af at deltage i et eksportfremstød i Dubai sammen med fødevareminister Esben Lunde Larsen og 16 danske fødevarevirksomheder, heriblandt Arla, DanÆg og Østerberg.

Undervejs besøgte jeg et af verdens største køkkener – flyselskabet Emirates lufthavnscatering i Dubai. Her blev det tydeligt for mig, at danske fødevarevirksomheder virkelig har de kvaliteter, som de arabiske lande i stigende grad efterspørger. I lufthavnskøkkenet står leveringssikkerhed selvfølgelig helt centralt, for ellers kan flyene ikke levere. Men helt afgørende parametre som fødevaresikkerhed og lækker kvalitet kan danske fødevarevirksomheder også levere på, ligesom vi kan levere de sunde fødevarer og den sunde livsstil, som befolkningen i De Forenede Arabiske Emirater i stigende grad efterspørger.

Denne trend ser vi også mange andre steder - herunder de øvrige markeder, som Dubai fungerer som handels-hub for. Flere end et hundrede danske virksomheder i Mellemøsten, Afrika og Sydøstasien arbejder ud fra netop Dubai.

Dubai er samlingspunkt for regionen

Dubai er en hurtig voksende økonomi. Samtidig er Dubai også en kulturel smeltedigel. Rigtig mange af de forretningsfolk, som jeg har mødt i ugens løb er ansvarlige for udvikling af deres marked lang uden for FAE. Der er flere med kontor her i Dubai, som blandt andet står for udvikling af marked i Østafrika, Pakistan mv.

Også årets fødevaremesse Gulfood var et bevis på, at FAE og resten af Mellemøsten er et marked med stort potentiale. Det er ellevte år i træk, at DI arrangerer en dansk fællesstand på messen, og i år deltog 20 danske virksomheder fordelt på 300 kvadratmeter.

Sidste år eksporterede danske fødevarevirksomheder for 2,3 mia. kr. til Saudi-Arabien, som udgør det største marked i Mellemøsten for dansk eksport. Med eksport for næsten 800 mio. kr. lander De Forende Arabiske Emirater (FAE) på anden pladsen. Men der er altså potentiale for endnu mere eksport til netop regionen, for samfundet bygger og udvikler sig ind i nye udfordringer, som på sigt vil skabe stigende efterspørgsel efter blandt andet de danske løsninger.

Uforløst potentiale i region med vækst

Det gælder særligt for Egypten, som i de kommende år vil have høje vækstrater og dermed forøget købekraft. Men også Iran, Kuwait og Tyrkiet ligger over gennemsnittet i forventningerne til BNP-væksten blandt regionens lande. Når man er i markeder med vækst, opstår der hele tiden nye kunder til produkterne og en generelt ny efterspørgsel. Befolkningen vokser i det mellemøstlige område kraftigt i disse år, og samlet er der i regionen omkring 400 millioner indbyggere. Det er omkring 30 millioner mere end i 2008.

De høje vækstrater og en voksende befolkning betyder, at der er potentiale for endnu mere eksport til regionen.

Læs også: Danske virksomheder på charmeoffensiv i Dubai: ”Det er nu, festen skal skydes i gang”

Leif Nielsen

Leif Nielsen

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 3015
  • Mobil +45 2724 5638
  • E-mail leni@di.dk

Relateret indhold