17.04.18 DIB Blog

Blog: Hvorfor går det egentlig så godt?

60.000 nye job er på vej de kommende to år. Men hvorfor går det egentlig så godt? Direktør Kent Damsgaard blogger om verdens udvikling og Danmarks styrker.

Danmark har nu det højeste antal arbejdspladser nogensinde. Alle landsdele har oplevet fremgang i antallet af arbejdspladser over de seneste 4 – 5 år. Uanset om man befinder sig i Syd-, Midt eller Nordjylland, på Fyn eller på Sjælland, så er der kommet væsentligt flere job de senere år.

Og yderligere 60.000 nye job er på vej over de kommende to år, viser DI’s seneste prognose.

Men hvorfor går det egentlig så godt?


1. Kunderne


Det går først og fremmest godt i danske virksomheder, fordi det går godt hos kunderne. Både i Europa, i USA og i Asien købes der mere og mere. Verdensøkonomien er inde i et globalt opsving, hvor der er fremgang på tværs af landene, hvor vækstudsigterne løbende bliver opjusteret, og hvor vi igen handler mere og mere med hinanden. Eneste malurt i bægeret er, at stigende valutakurser har givet danske produkter modvind.

2 Medarbejderne


Arbejdsstyrken – altså antallet af potentielle medarbejdere – er vokset betydeligt og gør det også de kommende år på grund af de reformer af arbejdsmarkedet, som politikerne over de senere år har vedtaget – ikke mindst i forhold til senere tilbagetrækning. Derudover er vi i stigende grad afhængig af dygtig udenlandsk arbejdskraft.


3. Konkurrencedygtighed


Ude på virksomhederne har ledere og medarbejdere i fællesskab styrket konkurrencedygtigheden ganske betydeligt via både nye og bedre produkter og mere effektive arbejdsgange. Samtidig har Christiansborg over en længere periode alt overvejende spillet med og har taget toppen af en række skatter og afgifter, der skader konkurrenceevnen. Hvad skal der til for, at væksten kan fortsætte?

Ja, egentligt er det banalt. De samme tre ingredienser, som har ført os frem til den nuværende situation, er også afgørende for væksten den kommende tid.

Fortsat vækst hos kunderne? Vi skal krydse fingre for, at verdensøkonomien fortsætter sin fremgang. Særligt to ting er her værd at holde et vågent øje med. Dels hvordan den helt nødvendige og begyndende pengepolitiske opstramning i både USA og EU påvirker væksten, og dels om vi vil se flere handelsfjendtlige forslag fra Trump og Co.

Mangel på medarbejdere? Det er vores absolut største væksttrussel. Derfor bør alle ansvarlige politiske partier aktivt gå ind i kampen for at sikre nok arbejdskraft til Danmark.

Næste trin i konkurrencedygtighed og produktivitet: Teknologien udvikler sig hastigt i disse år. Det er en trussel, hvis konkurrenterne er bedre til at udnytte den end os. Men vi plejer faktisk at være ret gode til det her i Danmark. Og så er ny teknologi samtidig også en fantastisk mulighed til at løfte vores produktivitet og afhjælpe knapheden på arbejdskraft. 

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold