01.06.18 DIB Blog

Blog: Energipolitik er blevet storpolitik

Det er positivt, at klima og energi igen er blevet storpolitik blogger direktør Tine Roed, DI.

I disse dage forhandler politikerne på Christiansborg om en aftale, som er vigtigt for os alle. En ny energiaftale skal på plads, og det skal helst være en aftale, der gør Danmark til et rigere og mere grønt samfund.

Vi har alle brug for energi og forventer at have strøm i kontakten, når vi har brug for det. Energien skal helst være både billig og grøn. Det bliver den ikke af sig selv. Det kræver en ambitiøs energipolitik!

Det er tydeligt, at politikerne mener, at energipolitik er vigtigt. Det er blevet storpolitik. Den ene helsides annonce afløser den anden i dagbladene med Venstre og Socialdemokratiet som afsender.

Med andre ord kæmper Folketingets partier i dag om at være mest grønne og sikre ejerskabet til Danmarks energi- og klimapolitik. Væk er diskussionen, om Danmark skal have en grøn energisektor. Nu drejer den sig alene om, hvordan Danmark mest hensigtsmæssigt bliver et land, der er uafhængig af fossile brændsler som kul og olie.

Det er en ret vigtig diskussion, for det har kostet en hel del at komme til, hvor vi er i dag. For 30-40 år siden fik vi al vores energi fra fossile brændsler, men i dag kommer over halvdelen af vores elproduktion fra vedvarende energi. Den nuværende energiaftale er blevet næsten dobbelt så dyr, som politikerne regnede med, da de lavede den.

 

Energiaftale for 58 mia. kr.

Den er steget fra omkring 32 milliarder kroner til omkring 58 milliarder kroner. Det er mange penge, og derfor er det vigtigt, at politikerne sørger for, at en ny energiaftale sikrer mest energi og klima for pengene i en ny energiaftale.

Det kræver blandt andet, at en ny energiaftale ikke lægger sig helt fast på, hvad der skal bygges om 10 år men giver mulighed for at tilpasse sig den teknologiske udvikling, der går forrygende stærkt i øjeblikket. Måske er prisen på lagring af el eksempelvis blevet lav og konkurrencedygtig om 10 år, så der kan satses mere på det. Det er svært at vide i dag.

En ting, vi ved, er, at produktionen af vedvarende energi er blevet markant billigere i løbet af de seneste år. Det gælder blandt andet havvind og sol, hvor priserne er faldet kraftigt. Eksempelvis er der allerede indgået aftaler om at opføre nye havvindmølleparker i Holland og Tyskland i 2022 og 2025 uden støtte fra staten. Den udvikling forventer politikerne også at se herhjemme, og det åbner helt nye muligheder for en ambitiøs grøn omstilling.

En af de største eksportindustrier

I 2017 eksporterede vi for 85 milliarder kroner. Energiindustrien er dermed en af Danmarks største eksportindustrier med løsninger og rådgivning inden for energieffektivitet, vind, fjernvarme, bioenergi, sol, m.v. Det skal fortsætte.

Jeg er nemlig enig i, at der er behov for en ambitiøs energiaftale, der kan drive os fremad. Danmark er et energimæssigt foregangsland, og det er en position, vi skal fastholde og udbygge.

Den grønne omstilling i Danmark går godt, og det er positivt, at klima og energi igen er blevet storpolitik. Næste skridt er, at politikerne på Christiansborg påtager sig ansvaret og på tværs af politisk overbevisning bliver enige om en ambitiøs energiaftale til gavn for den grønne omstilling.

Teksten er også bragt som indlæg i Sjællandske Medier

Tine Roed

Tine Roed

Direktør

  • Direkte +45 3377 3561
  • Mobil +45 2949 4647
  • E-mail tmr@di.dk

Relateret indhold