09.05.18 DIB Blog

Blog: Vælg selv - gulerod eller pisk vil sætte gang i virksomheders brug af genbrugsplast

Gå efter guleroden, før EU kommer med en pisk af genbrugsplastik, lyder blogopfordringen fra miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, DI.

Europæiske virksomheder skal bruge meget mere genanvendt plast til deres plastprodukter. Det mener EU-Kommissionen, der vil sætte skub i udviklingen ved at skubbe på markedet for genanvendt plast – f.eks. til emballage. Det skal blandt andet ske ved, at virksomhederne sætter frivillige mål (pledges) for, hvor meget genanvendt plast, de vil bruge i 2025. Det kan f.eks. være, at ”i 2025 er der 40 pct. genanvendt plast i alt det transportplast, vi bruger” eller ”vores plastflasker består af mindst 50 pct. genanvendt plast i 2025”.

Kommissionen rækker altså guleroden frem, men der er ingen tvivl om, at pisken er gemt bag ryggen, for EU-Kommissionen vil være sikker på, at målene om genanvendelse nås. Og hvis ikke virksomheder over hele Europa kan overbevise Kommissionen om det, så venter de mere hårde initiativer i form af lovkrav.

Danske virksomheder er allerede dygtige til at udnytte ressourcer til det yderste – fra energi og vand til tryner og tæer på en gris. Vi er på vej med plast, men vi kan gøre meget mere.

Derfor støtter DI Kommissionens idé om at skubbe på markedet for genanvendt plast. Både fordi vi mener, at en markedsbaseret tilgang vil give de bedste resultater i det lange løb. Men også fordi det er positivt, at Kommissionen lægger op til, at vi fra virksomheds side frivilligt skal være med til at finde løsninger, i stedet for at vi får trukket en bestemt lovgivning ned over hovedet. Vi foretrækker klart guleroden frem for pisken! På den måde kan vi sikre reel genanvendelse og efterspørgsel efter kvalitet.

I DI har vi sat os for at samle vores medlemsvirksomheders gode ambitioner og initiativer sammen til Kommissionen under overskriften ”Erhvervsinitiativ for god plastpraksis 2025”. Jeg håber, at mange vil melde sig til initiativet, så vi kan sætte spot på, hvor meget virksomheder gør for at udnytte plast på en god måde – og så vi undgår pisken i form af lovgivning!

Kontakt Louise Bünemann i DI’s miljøenhed (lobu@di.dk) om, hvordan din virksomhed kan være med 

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold