02.07.18 DIB Blog

Blog: Bliver det nogensinde Brexit ”crunch time”?

Med blot ni måneder til briternes exit fra EU haster det med en afklaring, skriver Anders Ladefoged, underdirektør og europapolitisk chef, i denne blog.

I sidste uge afsluttede EU’s stats- og regeringschefer endnu et EU-topmøde med bekymret at konstatere, at Brexit-forhandlingerne går alt alt for trægt. Derfor opfordrer EU-landenes ledere nu alle – også virksomheder – til at forberede sig på alle eventualiteter. Oversat: ”Håb det bedste, men forbered jer på det værste.”

Og det haster. Om 9 måneder, den 29. marts 2019, forlader Storbritannien EU, nøjagtig to år efter at premierminister Theresa May satte gang i Brexit-forhandlingerne. Planen var ellers, at EU’s ledere på sidste uges topmøde, skulle have taget bestik af briternes forslag til en løsning på spørgsmålet om, hvordan man bevarer en åben grænse mellem Irland og Nordirland og samtidig trækker det samlede britiske kongerige ud af EU’s toldunion og det indre marked, sådan som briterne ønsker. Således at næste topmøde til oktober kunne nikke til en endelig udtrædelsesaftale mellem EU og Storbritannien.  

Sådan kommer det ikke til at gå.  

Splittelse i britisk regering

Den britiske regering er dybt splittet i spørgsmålet om, hvad de skal spille ud med over for EU’s forhandlere, men har sat nogle dage af her i begyndelsen af juli til at få taget en beslutning. Det er en opgave, der mest af alt minder om at løse cirklens kvadratur.

Ud over det vanskelige spørgsmål om grænsen mellem Irland og Nordirland, går opgaven ud på at identificere, hvilke helt konkrete håndtag briterne ønsker at dreje på, for at nå det endemål, de ønsker sig; nemlig et dybt og specielt økonomisk samarbejde med EU, som sikrer så gnidningsfri handel mellem Storbritannien og EU som muligt, og som samtidig respekterer regeringens egne røde linjer, om at Storbritannien skal ud af toldunionen og det indre marked og det regelfællesskab, der ligger i det.

Først når der ligger et konkret bud på dette fra briterne, kan det blive ”crunch time” i Brexit forhandlingerne. Først da, når man det punkt i forhandlingerne, hvor man har mulighed for at lande en udtrædelsesaftale, der også omfatter en overgangsordning, som sikrer virksomhederne, at samhandel kan foregå på uændrede vilkår i tiden fra 29. marts 2019 til 31. december 2020, hvor håbet så er, at en ny handelsaftale med Storbritannien kan være på plads.

Bered dig på "no deal"

Hvis det aldrig kommer dertil, hvis det aldrig bliver ”crunch time”, kan det hele ende i den værst tænkelige situation for danske virksomheder; nemlig et ”no deal” scenarie, hvor Storbritannien vælter ud af EU den 29. marts 2019 med den konsekvens, at handelsrelationen til det britiske marked bliver som til …. Gambia, eller et hvilket som helst andet tredjeland uden en handelsaftale med EU. 

Har man som virksomhed aktiviteter på det britiske marked eller aktiviteter, som involverer britiske leverandører og kunder, er der derfor god grund til at tage opfordringen fra EU’s stats- og regeringsschefer alvorligt, og forberede sig på ”no deal” allerede nu. Det vil sige en situation, hvor der fra 29. marts næste år er told og toldadministration forbundet med handel med det britiske marked. Hvor overensstemmelse med EU-regler ikke nødvendigvis accepteres på det britiske marked. Hvor medarbejdere ikke kan flyttes frit på tværs af grænsen til Storbritannien.

Miraklernes tid er selvfølgelig ikke forbi. Ingen ønsker ”no deal”. Alle der kan, arbejder for noget bedre.  Men realistisk set vil Brexit dog medføre forandringer før eller siden, alene fordi briterne har opsagt deres EU-medlemskab. Så det vil ikke være spildt arbejde, hvis man begynder at forberede sin virksomhed til Brexit allerede i dag.

Læs: EU-Kommissionens notitser om, hvad virksomheder og andre bør forberede sig på i tilfælde af et ”no deal” Brexit.

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold