20.09.18 DIB Blog

Blog: EU-topmøde åbner for sidste akt i Brexit-drama

Anders Ladefoged, underdirektør og europapolitisk chef i DI, blogger om et uformelt topmøde i kulisserne fra Sound of Music.

EU’s stats- og regeringschefer har netop afholdt et uformelt topmøde i Salzburg. Med Brexit som et af de svære emner på programmet, stræbte det østrigske EU-formandskab efter at finde harmonien i Mozarts hjemby og blandt kulisserne fra musicalen Sound of Music.

Det var på sin vis passende omgivelser. Både fordi Brexit-forhandlingerne i høj grad har et element af teater over sig. Men også fordi Brexit-dramaet nu for alvor nærmer sig sin sidste akt.

En dybere mening med topmødeteatret

For erhvervslivet er det vigtigt, at Storbritannien forlader EU på ordnet vis med en klar udtrædelsesaftale, der kan skabe vished og sikkerhed for virksomhederne. Derfor kan det være frustrerende at se endnu et EU-topmøde, hvor parterne kunne konstatere, at man endnu ikke er i mål med en aftale. Der er dog tegn på fremskridt. Både EU og den britiske regering har rykket tættere på hinanden, hvad angår det uafklarede spørgsmål om grænsen mellem Irland og Nordirland. Diplomater fra begge sider ser muligheder for et kompromis. Man kan derfor spørge sig selv, hvorfor de dog ikke bare kan nå frem til den forjættede løsning og skabe klarhed for både borgere og virksomheder?

Svaret skal findes i det forhold, at topmødeteatret primært er koreograferet med den politiske scene i Storbritannien for øje. Premierminister Theresa May kæmper nemlig stadig med at overbevise et flertal i det britiske parlament – og inden for sit eget konservative parti – om at støtte hendes Brexit-kurs. Intet flertal betyder ingen aftale, og så ender vi med et kaotisk Brexit, som vil ramme erhvervslivet hårdt. Topmødet leverede tre signaler, der forhåbentlig kan øge kompromisvilligheden i London.

De afgørende forhandlinger finder sted i Storbritannien

 For det første fremstod May til Salzburg-topmødet som en urokkelig leder, der holder fast i sin politik. Hun sendte hermed et signal til sine partifæller og de britiske vælgere om, at hun ikke bøjer sig for EU27’s betingelser uden kamp.

For det andet signalerede Lars Løkke Rasmussen og co., at manøvrerummet for EU27 også er begrænset. Man vil ikke sætte hele det indre marked på spil for at imødekomme særlige britiske krav.

For det tredje sendte alle EU’s stats- og regeringschefer et klart signal om, at tiden for alvor er ved at løbe ud. En aftale skal senest komme på plads i november, så den kan nå at blive godkendt i Europa-Parlamentet og i det britiske parlaments underhus. Det er nærmest en naturlov i politik, at svære forhandlinger aldrig kan komme i hus før det allersidste øjeblik. Ingen fremstår som den svage, når man bogstaveligt talt har kæmpet til det sidste. 

Med disse tre signaler i tasken drager May den 30. september til det britiske konservative partis kongres. Det bliver en afgørende begivenhed. Brexit blev udløst af interne uenigheder i det konservative parti, og disse uenigheder vedbliver endnu. Brexit-udfaldet forbliver derfor uforudsigeligt, selv hvis Mays regering og EU som håbet når frem til en aftale om en måned eller to. 

Håber på det bedste…

For erhvervslivet er denne uvished et stort problem i sig selv. Hvis ikke man kan planlægge investeringer, ordrer, flytning af medarbejdere eller noget så simpelt som et flyrejse, så er det svært at drive sin forretning på bedst mulig vis. En brat ende på Storbritanniens forhold til EU er desværre stadig en reel mulighed. Det bedste, virksomhederne derfor kan gøre, er at forberede sig på det værste, og samtidig håbe på en harmonisk afslutning på den langvarige Brexit-koncert.

MERE OM BREXIT

Læs: EU-Kommissionens notitser om, hvad virksomheder og andre bør forberede sig på i tilfælde af et ”no deal” Brexit

Læs: DI’s irske søsterorganisation IBEC’s råd til hvordan man som virksomhed kan forberede sig til Brexit

 

Anders Ladefoged

Anders Ladefoged

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3609
  • Mobil +32 491 569 209
  • E-mail al@di.dk

Relateret indhold