15.10.19 DIB Blog

DI kalder til bred politisk debat om generationsskifteskatten

Tak til skatteminister Morten Bødskov (S), næstformand for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen og formand for de Konservative Søren Pape Poulsen, der stiller op til en helt nødvendig debat om generationsskifteskatten i Industriens Hus. Blog af direktør Kent Damsgaard, DI.

Hen over efteråret har spørgsmålet om, hvordan vi beskatter virksomheders generationsskifte fyldt meget i debatten - og med god grund. Regeringen har varslet en tredobling af skatten ved generationsskifter. En afgift som i dag er baseret på et usikkert, men højt estimeret værdigrundlag.

Mere end 90 pct. at alle virksomheder i Danmark er helt eller delvist familieejet og heraf har langt størstedelen under 100 ansatte. Så stramningen vil ramme mange små og mellemstore virksomheder hårdt i hele landet. Det er vi i Dansk Industri dybt bekymrede over.

Derfor sætter vi den 21. oktober fokus på generationsskifte, når skatteminister Morten Bødskov (S), næstformand for Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen og formand for de Konservative Søren Pape Poulsen stiller op til  debat.

Læs også: Generationsskifteskat: AE-Rådet har kikkerten for det blinde øje

Klare regler efterlyses

En hård beskatning af generationsskifte har alvorlige konsekvenser for, hvor mange midler de familieejede virksomheder kan investere i virksomhedens udvikling. Konkret betyder det, at en planlagt grøn omstilling af produktionen, digitalisering af salget eller opsøgning af nye markeder må nedprioriteres. Det stiller selv sagt danske virksomheder svagere overfor deres udenlandske konkurrenter.

I Dansk Industri kæmper vi derfor hårdt mod en strammere beskatning af generationsskifte og for klare regler på området. Virksomhederne skal have retskrav på en rimelig fastsættelse af virksomhedens værdi, og et tilsvarende retskrav på at kunne betale den givne afgift over en længere årrække.

Læs også: Generationsskifte: Drop fløjkrigene, og nedsæt et ekspertudvalg

Skab ro, så planlægning er muligt

De mest vellykkede generationsskifter er dem, der planlægges i god tid.

Netop derfor er det så vigtigt, at vi får skabt ro om de politiske og økonomiske rammer for et generationsskifte. For hvordan skal næste generation kunne forholde sig til, om de ønsker at overtage virksomheden uden et overblik over, hvad det betyder økonomisk for virksomheden og for deres privatøkonomi?

Det, ville jeg personligt ikke synes, var en nem beslutning.

Alternativerne kan være svære at få øje på. I mange af de familieejede virksomheder er generationsskifte den eneste reelle mulighed for at videreføre virksomheden til gavn for det lokalsamfund, som virksomheden ofte er en væsentlig del af.

Læs også: Beløn kommunerne med mindst 5.000 kroner for hvert privat job

Virksomhedernes stemme i debatten

Så når vi mandag 21. oktober sætter fokus på de familieejede virksomheder, er det netop fordi den form for ejerskab spiller en stor rolle i dansk erhvervsliv. Og de mange familieejede virksomheder har det tilfælles, at de alle på et eller andet tidspunkt skal forholde sig til et ejerskifte, hvor generationsskifte ofte er i spil.

Det er bagtæppet for den politiske debat vi skal have på mandag – en debat jeg ser frem til at deltage i.

Min stemme i debatten vil være virksomhedernes stemme. Mit fokus vil være på at få synliggjort konsekvenserne af en planlagt stigning af arveafgiften for de mange små og mellemstore virksomheder rundt om i hele landet.  Hvordan usikkerheden, som hersker i dag, hæmmer virksomhedernes muligheder for at investere i styrket konkurrenceevne i morgen.

Jeg ser frem til en livlig debat.

Læs også: Direktør i tredje generation sætter udviklingen i første række

Fakta

Når virksomheder skifter hænder – DI’s ejerskiftekonference 2019

På DI’s ejerskiftekonference den 21. oktober 2019 får du viden og inspiration til, hvordan du kan forberede din virksomhed til et ejerskifte. Samtidig sætter vi fokus på den aktuelle politiske debat om generationsskifte og forslaget fra regeringen om at gøre det væsentligt dyrere at videregive virksomheden til næste generation.

Konferencen er gratis at deltage i. Tilmelding senest 18 oktober. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold