15.05.19 DIB Blog

Blog: Husk motoren i dansk økonomi i valgkampen

Vi må aldrig glemme diskussionen om, hvordan vi skaber de rigtige vilkår for at drive virksomhed i Danmark, blogger fungerende adm. direktør Kim Graugaard, Dansk Industri.

Valgkampen er i fuld gang, og de politiske partier kappes om at komme med milliardudspil, der lægger op til at øge udgifterne til velfærd i de kommende år. Debatten efterlader det klare indtryk, at vælgerne roligt kan skrue op for forventningerne til velfærden. Mens der bliver brugt betydelig mindre tid på at diskutere, hvor pengene skal komme fra – og hvor vi finder de medarbejdere, som skal indfri forventningerne.

Virkeligheden er, at gode vilkår for vores virksomheder og et velfungerende velfærdssamfund er hinandens klare forudsætninger. Vi kan ikke have et stærkt samfund i Danmark uden stærke virksomheder, som skaber vækst og job, vi kan leve af. Og omvendt har virksomhederne selvfølgelig brug for uddannelse, forskning og infrastruktur, som den offentlige sektor leverer den anden vej. Det er den gode cirkel, som er fuldstændig afgørende for Danmark succes. Derfor må vi aldrig glemme diskussionen om, hvordan vi skaber de rigtige vilkår for at drive virksomhed i Danmark.

Flere medarbejdere = flere skatteindtægter

Danske virksomheder og deres medarbejdere bidrager hvert år med 550 mia. kroner gennem skatter og afgifter til vores fælles velfærd. Det er penge, som vi kan prioritere til sundhedsbehandlinger, ældrepleje, grøn energi, forskning, lavere skatter og mange andre ting – alt efter, hvad regeringen og et flertal i Folketinget bliver enige om.

Jo flere medarbejdere, vores virksomheder kan ansætte, jo flere skatteindtægter får vi – og jo større er virksomhedernes velfærdsaftryk. Derfor er det en alvorlig udfordring for hele vores samfund, at virksomheder over hele landet er ved at løbe tør for det brændstof, som holder gang i væksten: Nemlig medarbejdere. Og udfordringen går selvsagt igen for vores offentlige arbejdsmarked. Det giver ikke megen mening, at vores politikere udvider det offentlige forbrug, hvis de ikke samtidig har nogle konkrete bud på, hvor de flere medarbejdere skal komme fra? Tages de fra virksomhederne, svækker vi kun væksten – og dermed grundlaget for velfærden – yderligere.

Vi nyder godt af udenlandske medarbejdere

De seneste år har vores virksomheder og dansk økonomi især nydt godt af, at udenlandske medarbejdere og seniorer over 60 år har kunnet fylde de ledige pladser og virkelig trække væksten i Danmark. Alligevel står vi i en situation, hvor nogle politikere vil give ret til tidligere pension for nogle danskere – og samtidig er skeptiske over for at tiltrække flere kvalificerede udenlandske medarbejdere hertil. I værste fald kan det betyde, at vi sætter store begrænsninger for væksten – både i vores virksomheder og i det offentlige.

 På erhvervslivets vegne vil vi fra DI’s side opfordre til, at både borgere og politikere ser diskussionen om virksomhedernes vilkår som en helt naturlig del af diskussionen om, hvordan vi sikrer os et godt velfærdssamfund i Danmark. For kun hvis virksomhederne og deres medarbejdere får de bedst mulige rammer for at skabe vækst og job i Danmark, kan vi blive et endnu rigere samfund med råd til at investere i at skabe den fremtid, vi drømmer om.

Virksomhederne har løsningerne på det, danskerne går op i

Samtidig er det åbenbart, at de emner, der optager danskerne mest – grøn omstilling, et bæredygtigt miljø og sundhed i verdensklasse – alle har det til fælles, at det i høj grad er virksomhederne, der har løsningerne på dem. Så når både mange vælgere og politikere – ligesom vores virksomheder - er optaget af at skabe en mere bæredygtig verden, bør de selvfølgelig også været optaget af at skabe gode vilkår for de mange danske virksomheder, som hver dag udvikler og eksporterer de produkter og løsninger, der gør det muligt.

 Vi har et fantastisk godt udgangspunkt i Danmark for at skabe et åbent og velstående samfund i vækst og balance –i fællesskab. Men det kræver, at politikerne også i valgår husker den motor, som bidrager med 550 milliarder kroner til vores fælles velfærd: De private virksomheder og deres medarbejdere.

Indlægget er også bragt som kronik i Børsen

 

Relateret indhold