16.05.19 DIB Blog

Blog: Hvem sørger for, at der er penge at fordele af?

Der er fuld damp på valgkampen med politiske visioner om at øge udgifterne. Glem ikke at bevare fokus på at skabe vækst, blogger direktør i DI, Kent Damsgaard.

Valgkampen er i fuld gang og hver dag byder på nye løfter og forslag til nye offentlige udgifter. Til gengæld er der ikke meget fokus på, hvordan vi bedst kan sikre fortsat vækst og fremgang og dermed sikre, at der i det hele taget er penge at dele ud af.

Nogen vil måske hævde, at det ikke er overraskende her seks år inde i en højkonjunktur og med et rekordhøjt antal arbejdspladser, at politikerne begynder at tage de gode tider lidt for givet. Men det er jo lige præcis nu, hvor det så bliver farligt. Al erfaring fortæller os, at når det politiske fokus fjernes fra at skabe vækst og fremgang og i stedet flyttes over på at øge udgifter, så går der ikke længe, før det går galt med økonomien.

Ny økonomisk prognose

Dansk Industri har netop fremlagt en ny økonomisk prognose for de kommende år. Og i hovedscenariet bekræfter prognosen det positive billede. Den økonomiske vækst fortsætter - omend hæmmet og bremset af manglen på arbejdskraft. I sig selv drønærgerligt, at vi ikke får nok ud af de gode tider, fordi virksomhederne må takke nej til ordrer, fordi de simpelthen mangler folk.

Dels fordi vi går glip af en værdiskabelse, som vi kunne have brugt til investeringer i fremtiden, og dels fordi vi skuffer nogle kunder, som så ser andre steder hen. Begge dele gør os i den grad mere sårbare, den dag økonomien vender.

Men prognosen indeholder også et alternativt scenarie. Ikke et worst case scenarie, men blot et scenarie, hvor vi har lagt de aktuelt mest pessimistiske internationale prognoser til grund for væksten i landene omkring os og samtidig antaget, at de vundne markedsandele på eksportmarkederne i starten af året var af midlertidig karakter. Her er nemlig sket voldsomme nedjusteringer den seneste tid på grund af betydelig international uro.

Trump, brexit, gule veste og nøgletal

Fra handelsstridigheder mellem Trump og Kina over brexit og Gule Veste i Frankrig til skuffende nøgletal i Tyskland og Italien. Med disse pessimistiske tal for international økonomi og en svækkelse af eksporten lagt ind i prognosen for dansk økonomi, så bliver væksten i dansk BNP de kommende år 27 mia. kr. lavere, og vi får 35.000 færre nye arbejdspladser end i hovedscenariet. Det vidner om, hvor usikker en tid, vi lever i i øjeblikket, og at vi burde bruge langt mere tid på at diskutere, hvordan vi bedst ruster os til at stå igennem dette potentielle stormvejr ved at investere i vores konkurrencekraft.

Heldigvis er valgkampen endnu lang, så hermed er opfordringen givet videre til vores politiske kandidater. Lad os diskutere, hvordan vi sikrer nok medarbejdere til virksomhederne, understøtter SMV’ernes investeringer i ny teknologi og hvordan vi sikrer et generelt konkurrencedygtigt erhvervsliv?

Med gode vilkår for vækst og fremgang har virksomhederne nøglen til at drive en ambitiøs samfundsudvikling med udvikling i alle dele af landet, med helt konkrete løsninger til den grønne omstilling og til at sikre et velfærds- og sundhedssystem helt i front. Stærke virksomheder og stærke samfund er hinandens forudsætninger.