12.06.19 DIB Blog

Blog: Danske ledere skal fremme ligestillingen

Som leder skal du have øje for dem, der ikke altid råber højest. Det er et af mine tre råd til ledere, der bør lægge sig i selen for at fremme ligestilling, blogger Kinga Szabo Christensen, chef for Ledelsesudvikling og Produktivitet.

Jeg er super stolt af at være blevet inviteret til Global Goals World Cup på Folkemødet i år, og det glæder jeg mig meget til.

Til fodboldkampen spiller jeg for Verdensmål 5 og debatterer erhvervslivets altafgørende rolle for ligestilling.

For mig personligt, handler ligestilling ikke blot om køn, men også om for eksempel alder og nationalitet. For mig skal ligestillingsdebatten derfor ses i et mere nuanceret perspektiv, og i højere grad handle om at sikre generel mangfoldighed.

Dansk Industri (DI) er meget optaget af ligestillingsdebatten og arbejder målrettet med at fremme ligestillingen i dansk erhvervsliv. Ligestillingsdebatten har typisk en stærk politisk karakter, men i mine øjne skal vi bare samtidig huske på, at vi alle har mulighed for at gøre en forskel for ligestillingen. Dette starter særligt hos den enkelte leder og den enkelte afdeling.

Læs magasinet DIBusiness med tema om kvinder i toppen. 

Lederen kan skabe forandringer

Jeg ser en problematik i, at kun 12 pct. af toplederne i private danske virksomheder er kvinder. Det samme gælder det faktum, at mange kvinder, som er på barsel, potentielt bliver sat tilbage, når det kommer til for eksempel lønstigning og forfremmelse. Vi ved, at kvinder med økonomisk og jobmæssig selvstændighed, har bedre muligheder for at få et selvstændigt liv, og det fremmer velfærden.

Jeg ved af alle, hvor vigtigt det er som kvinde at blive set og støttet af sine mandlige kollegaer og chefer. Jeg vil også vove at påstå, at grunden til, at jeg er, hvor jeg er i mit arbejdsliv, er fordi, jeg altid har haft chefer der har givet mig de samme muligheder som mine mandlige kollegaer.

Den gode nyhed er, at mulighederne er store og vi kan skabe forandringerne som ledere, hvis vi er modige og tør gå forrest.

Læs også: Nina Smith: Topledelsen skal insistere på flere kvinder

Et par gode råd

Sæt rekrutteringsmål

Hav et konkret mål, for den gode balance mellem kønnene og turde gå forrest i at finde kvindelige kandidater på nye måder, selvom de ikke altid står lige foran næsen på dig. Det er et ekstra forsøg værd.

Lav ”regnbueteams”

Min erfaring siger mig, at vi opnår de bedste resultater ved at sammensætte diverse teams, bestående af både mænd og kvinder, og ikke mindst forskellige profiler. Du som leder skal tage ansvar for at de tværgående teams, har de rette ’farver’. 

Skab plads til de stille 

Som leder er det vigtigt at se potentialet i dem som ikke altid råber højest. Alt for ofte har jeg desværre set, at kvinder ikke er ligeså gode som mænd til at fremhæve deres resultater, uden at være for firkantet, hvorfor du som leder skal huske at have øje på de skjulte talenter.

 

Program for Folkemødet 2019

Kinga Szabo Christensen

Kinga Szabo Christensen

Rådgivningsdirektør

  • Direkte +45 3377 3905
  • Mobil +45 2949 4699
  • E-mail kisz@di.dk