24.06.19 DIB Blog

Blog: Sådan får din virksomhed gavn af de nye finansielle teknologier - aka fintech

Fintech er finansiel teknologi som blockchain og smarte betalingsløsninger. DI’s direktør Lars Frelle-Petersen blogger om, at danske virksomheder kan have god gavn af at nytænke f.eks. økonomistyring og finance med fintech – og at branchen er godt på vej til at blive en ny dansk styrkeposition.

Den danske fintech-sektor er i hastig udvikling.

Virksomheder som MakerDao, der sælger en kryptovaluta bundet op på den amerikanske dollar, firmabetalingskortsvirksomheden Pleo, Ernit, der har en virtuelle sparegris til de mindste, og betalingsformidleren Tradeshift udvider alle og ansætter for tiden.

De er drevet frem af entrepreneurship, nye forretningsmodeller og en stor appetit på tage den nyeste teknologi i anvendelse fx kunstig intelligens - noget, rigtig mange brancher kan lære af – og som er med til at gøre fintech til en ny dansk styrkeposition.

Men hvad kan det så?

Indtil nu har fintech primært været rettet mod den finansielle sektor som banker og forsikringsselskaber. Herhjemme har både SparNord, Danske Bank, Nykredit og Tryg blandt andre samarbejder med forskellige startups. 

Men nu skal fintech-sektoren i endnu højere grad sættes i spil i forhold til at understøtte den digitale transformation i andre danske industrier og brancher som for eksempel medicinal, logistik, detail, fødevarer og landbrug.

Det kan være ved at levere systemer, der - baseret på kunstig intelligens - kan sikre compliance med  lovgivning ved at tage teknologien, koble den med modellen fra den komplekse finansielle regulering og  anvende den på nye lovområder og brancher. Som for eksempel til at spore fødevareprodukter og sikre overholdelse af lovgivning i fødevarebranchen.

Et eksempel på det er virksomheden Calcabis, der barsler med et samarbejde med et af verdens største revisions- og konsulenthuse om  at bruge kunstig intelligens software – som oprindelig var udviklet til medicinalindustrien – til at udvikle virtuelle assistenter, der kan hjælpe med at sikre compliance hos selskabets kunder. Teknologien er nu  der, hvor den kan bredes ud til andre interesserede virksomheder og brancher.

Vi vil løfte både start ups og etablerede

I DI er vi trådt ind i et nyt, bredt tech-samarbejde i foreningen Copenhagen Fintech. Sammen med de øvrige organisationer bag vil vi bygge bro mellem vores nye fintech-virksomheder og vores etablerede virksomheder på tværs af industrier. Til gavn for begge parter.

Vores mission er at tage know how fra eksisterende innovation- og udviklingssamarbejder med finanssektoren og koble den med nye sektorer og med viden om den innovationsindsprøjtning, det kan give at arbejde tæt sammen med startups.

Vores håb er, at det kan løfte både startup-virksomheden og den etableret virksomhed. Og vi glæder os til at kunne præsentere deciderede tilbud om innovationsforløb, kompetenceløft og regulær matchmaking mellem DI-medlemmer og fintechmiljøet senere på sommeren.

Forhåbentlig kan samarbejdet også bidrage til, at fintechsektoren får mulighed for  at tiltrække de nødvendige talenter og arbejdskraft. 

Den danske fintechsektor består af samlet set 17.000 fuldtidsbeskæftigede, og Copenhagen Fintech anslår, at der er et jobskabelsespotentiale på yderligere 2000 stillinger frem mod 2020. Der er i den grad tryk på kedlerne.

I Dansk Industri vil vi gøre vores for, at fintechsektoren formår at følge med den hastige udvikling – også ved at arbejde for at adgang til de globale talenter, der kan sikre, at vi får de mange nye stillinger besat.

Lars Frelle-Petersen

Lars Frelle-Petersen

Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3606
  • Mobil +45 4097 4462
  • E-mail lfp@di.dk

Relateret indhold