28.08.19 DIB Blog

Bryd kommunalt monopol og tjen penge på plast

Statsministeren vil lægge afgift på plastikposer for at skåne verdenshavene for plastikaffald. Men der er en anden løsning, som både skåner havene, sparer på CO2’en – og styrker indtjeningen i dansk erhvervsliv på en og samme gang, blogger underdirektør Karin Klitgaard.

Potentialet er der – og det er ikke en gang uden for rækkevidde. Hvis vi genanvender vores plastaffald i stedet for at importere en masse ny plast, kan vi spare op mod 1,6 milliarder kroner om året. Det viser beregninger fra Innovationsfonden og McKinsey & Company.

Dertil kommer store besparelser på CO2-udledningen. Ved at genanvende plast kan vi spare 50-70 pct. af den CO2-udledning, der stammer fra produktion af ny plast. Det betyder i dansk sammenhæng, at vi kan spare atmosfæren for 700.000 ton CO2 årligt.

Fra industriens side er meldingen, at virksomhederne gerne vil genanvende meget mere. Sidste år forpligtede en stribe plastforbrugende virksomheder sig til at øge forbruget af genanvendt plast med 200.000 ton i 2025. Men der er desværre ikke nok genanvendt plast i den rette kvalitet på det danske marked.

Vi er simpelthen ikke gode nok til at sortere og genanvende vores affald i Danmark. Det meste af husholdningernes plast går stadig op i røg på forbrændingsanlæggene, mens Danmark går glip af de arbejdspladser, som en mere systematisk genanvendelse ville kunne bidrage med.

Læs også: Plastindustrien: Forslag om højere afgifter på plastposer er ikke den rette vej at gå 

Kommunernes monopol står i vejen

Den størst udfordringen er, at kommunerne i dag har monopol på behandlingen af affaldet. Alle 98 kommuner har lov til at sortere affaldet, som de vil – i det kommunale selvstyres ånd. Derfor sorterer nogle kommuner plast sammen med glas, mens nogle vælger det sorte plast fra, mens andre ikke gør det.

Bundlinjen er, at plasten ikke er tilgængelig i en ensartet kvalitet i ret store mænger, og derfor er det hverken rentabelt at genanvende den – eller at investere i de nye sorterings- og oparbejdningsanlæg, der skal til.

Hvad skal der til for at ændre dette dystre billede? Statsminister Mette Frederiksen har netop foreslået en afgift på plastikposer, men det vil næppe løse problemet. Det kan en reform af affaldssektoren til gengæld.

Kommunerne skal ikke længere have monopol på at behandle affaldet. De skal i stedet være de myndigheder, der udbyder affaldsbehandlingen, udstikker retningen og fører tilsyn, mens private virksomheder står for innovationen og investerer i de anlæg, der er behov for.

Læs også: DI: Vi er klar, hvis plastindsamlingen bliver ensartet 

Genanvendelse er en milliardindustri

Genanvendelsesindustrien er netop nu i rivende udvikling over hele Europa, men desværre går investeringerne uden om Danmark, fordi der hersker usikkerhed om industriens fremtid. Det betyder, at plasten fra de danske husholdninger går op i røg, selv om de plastforbrugende virksomheder råber på genanvendt plast.

Det er et trist paradoks, men der findes løsninger: Opstil faste rammer for både sortering af affaldet og kommunernes rolle i indsatsen. Pålæg kommunerne at udbyde sorteringen af affaldsmængderne, så genanvendelsesindustrien kan oparbejde affaldet til genanvendelige materialer inden for trygge rammer.

Plast er en ressource, der kan bruges igen og igen. Det kan vi sagtens gøre – helt uden hjælp af afgifter.

Læs også: Affaldsdirektør: Bæredygtigt gennembrud kræver en klar strategi

Karin Klitgaard

Karin Klitgaard

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3695
  • Mobil +45 2565 0241
  • E-mail kakl@di.dk

Relateret indhold