05.09.19 DIB Blog

”Der er store fordele i at ansætte erhvervskandidater”

En del virksomheder kan være nervøse for at ansætte studerende som erhvervskandidater. Men ordningen giver en masse fordele - både  ifht adgangen til ny viden - men også en forlomme i relation til  at spotte de bedste talenter. Jeg vil anbefale virksomheder og studerende til at se nærmere på ordningen, blogger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed.

Et enigt Folketing står bag ”erhvervskandidatordningen”, der blev indført i 2018. Den skaber bedre kobling mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedets behov.

En erhvervskandidatuddannelse er en fireårig kandidatuddannelse, som læses på deltid, samtidig med at den studerende arbejder i en relevant virksomhed i mindst 25 timer om ugen. Det faglige indhold i uddannelsen er nøjagtigt det samme som på almindelige kandidatuddannelser, men muligheden for at kombinere job og uddannelse kan give værdi for både virksomheden og den studerende.

Virksomheder, som ansætter en erhvervskandidat, får en medarbejder, der både har sin daglige gang i virksomheden, men også fortsat er at finde i universitetets auditorium, og som derfor bringer ny viden med, hver gang han eller hun træder ind af døren. På den måde kan virksomheden have fingeren på pulsen i forhold til den seneste nye forskning. Og den studerende kan blive et værdifuldt bindeled mellem virksomheden og relevante forskningsmiljøer.

Læs også: Alfa Laval inviterer udvalgte startups og iværksættere ind på matriklen

Kender produkter, arbejdsgange og kolleger

Når jeg spørger virksomhederne, hvilke fordele de kan se i erhvervskandidatordningen, nævner de ofte, udover den tætte tilknytning til universiteternes forskningsmiljøer, muligheden for at spotte talenter allerede i studietiden. Det giver en kæmpe rekrutteringsfordel, hvis man allerede har en ingeniør- eller datalogistuderende ’in house’, som kender virksomhedens produkter, arbejdsgange og kollegerne.

Men  en del virksomheder virker også lidt tilbageholdende. Det er forståeligt -  fire år er langt at se ud i fremtiden. Hvad nu, hvis virksomheden ændrer sig markant eller omstrukturerer opgaver og afdelinger? Hvad nu, hvis den studerende hellere vil gå en anden vej?

Heldigvis er ordningen tilrettelagt, så den kan fungere i praksis, og virksomheden og den studerende kan til hver en tid opsige samarbejdet undervejs. Som virksomhed behøver man altså ikke være nervøs for at indgå samarbejde og forpligte sig ud i fremtiden. Hvis samarbejdet af en eller anden grund må opsiges, fortsætter den studerende bare på den almindelige kandidatuddannelse.

Læs informationsmaterialet

For den studerende giver ordningen mulighed for at anvende den teoretiske viden i praksis og dermed bringe sin faglighed i spil på en ny måde. Studerende, som har taget en erhvervskandidatuddannelse, vil derfor være ualmindeligt attraktive for virksomhederne efter endt uddannelse.

Der er med andre ord al mulig grund til at se nærmere på ordningen, hvis man som virksomhed gerne vil høste fordelene af ny viden, tæt relation til universiteterne og kendskab til nye medarbejdere allerede under studietiden.

Jeg vil anbefale alle, der er interesserede i ordningen, at læse informationsmaterialet. Det er udarbejdet af DI sammen med Dansk Erhverv, Danske Universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet og er også tænkt som en lille appetitvækker til virksomheder og studerende som kunne have interesse. 

Skulle der være spørgsmål, man ikke finder svar på i informationsmaterialet, sidder vi klar til at hjælpe i DI.

Kontakt konsulent Mette Nielsen, meni@di.dk eller tlf 33773869

Mette Fjord Sørensen

Mette Fjord Sørensen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3797
  • Mobil +45 5213 2312
  • E-mail mfj@di.dk

Relateret indhold