10.02.20 DIB Blog

Coronavirus skaber udfordringer – her kan du få hjælp

Danske virksomheder med aktiviteter i Kina har betydelige udfordringer som følge af coronavirus - og der melder sig også vanskeligheder for importører af kinesiske varer. Underdirektør Peter Thagesen, DI blogger om udfordringer og løsninger.

Store dele af Kina er fortsat lukket mere eller mindre ned som følge af coronavirus.

Derfor er det fortsat vigtigt at have fokus på de sikkerhedsmæssige aspekter for medarbejdere.

DI anbefaler at følge Udenrigsministeriets vejledninger løbende. Disse fraråder per 8. februar alle ikke-nødvendige rejser til hele Kina og samtlige rejser til Hubei provinsen. De tilbyder også assistance og direkte kontakt til den danske ambassade i Kina. For sundhedsfaglig information om blandt andet smittefare og forholdsregler henvises til Sundhedsstyrelsen.

DI anbefaler, at man som arbejdsgiver sikrer løbende information om situationen til sine medarbejdere gennem passende kommunikationskanaler, som medarbejderne tilgår - herunder status på situationen, hvordan medarbejderne kan holde sig orienterede, hvilke forholdsregler de bør tage, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på, og hvem de skal kontakte med spørgsmål.

Man kan også holde sig informeret og finde gode råd på International SOS’ hjemmeside.

For spørgsmål vedrørende rejsesikkerhed, kontakt Katrine Ruby Bødiker på mail karb@di.dk eller telefon 33773737. 

Infrastruktur er lammet

Den omfattende nedlukning i Kina betyder også, at produktionen mange steder fortsat er sat i bero. Desuden er store dele af infrastrukturen lammet - herunder havneterminaler, jernbaner, lufthavne med mere.

Det skaber betydelige forretningsmæssige udfordringer for danske virksomheder med aktiviteter i Kina, fortæller Peter B. Hansen fra DI’s kontor i Shanghai.

Han er i løbende kontakt med danske virksomhedsrepræsentanter i en række kinesiske regioner, og står til rådighed for DI-medlemmer, der ønsker at høre nærmere om, hvordan andre griber situationen an.

Peter B. Hansen kan kontaktes på e-mail pmh@di.dk og telefon +45 2226 0198.

Force majeure kan medføre ansvarsfrihed

Endelig er flere og flere danske virksomheders forsyningskæder under pres som direkte konsekvens af nedlukningen i Kina.

Når leverancer fra Kina er forsinket, vil det i mange tilfælde have økonomiske konsekvenser.

Ofte vil aftalen mellem den danske køber og den kinesiske leverandør indeholde en force majeure-klausul. Afhængig af de konkrete omstændigheder vil den kinesiske leverandør i visse tilfælde kunne påberåbe sig ansvarsfrihed i henhold til en sådan klausul.

Såfremt du har spørgsmål vedr. force majeure og situationen i Kina, kan du kontakte DI’s chefjurist Henrik Schultz på mail hsz@di.dk eller telefon 33773452 .

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Dige Thagesen

Peter Dige Thagesen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3752
  • Mobil +45 2949 4569
  • E-mail pth@di.dk

Relateret indhold